V Hongkongu so zaprli bare in restavracije, seveda pa so ohranili dostavo in prevzem hrane v lokalih, kakor se sicer prehranjuje občuten del prebivalcev mesta. Foto: Reuters
V Hongkongu so zaprli bare in restavracije, seveda pa so ohranili dostavo in prevzem hrane v lokalih, kakor se sicer prehranjuje občuten del prebivalcev mesta. Foto: Reuters

Pred manj kot mesecem dni so v Hongkongu potrdili manj kot 10 okužb dnevno. Posebna avtonomna regija, v kateri živi okoli 7,5 milijona ljudi, se je s pandemijo uspešno spoprijemala že vse od prvotnega izbruha novega koronavirusa v Vuhanu ob prelomu leta. A zdaj so v ponedeljek potrdili 145 novih primerov, v torek pa še 106, tako da so s sredo uvedli nove omejitve v boju proti virusu SARS-CoV-2.

Najostrejši ukrepi od začetka pandemije

Ukazani sta obvezna nošnja mask v javnosti in zaprtje notranjih prostorov restavracij. Najodmevnejša pa je omejitev, da se lahko iz različnih gospodinjstev zdaj lahko srečujeta le še dva posameznika. Še v začetku julija je bilo dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, nato so prejšnji teden zmanjšali na štiri. Ob tem so zaprli številne dejavnosti, ki potekajo v zaprtih prostorih, kot so bari, telovadnice in lepotilni saloni. Gre za najostrejše protikoronske ukrepe v Hongkongu od začetka pandemije.

Ko je Kitajska še odkrivala, da je v osrednjem kitajskem mestu Vuhan izbruhnila popolnoma nova bolezen, je Hongkong na svojih mejah uvedel nadzor s termokamerami in omejil dostop v mesto iz celinske Kitajske.

Po mesecih protestov je nasprotnike lokalnih oblasti in Pekinga ustavila le pandemija. Zato opozicija opozarja na povezanost ukrepov z vročim političnim dogajanjem, ne nazadnje se očitno pripravlja tudi enoletna prestavitev volitev. Foto: Reuters
Po mesecih protestov je nasprotnike lokalnih oblasti in Pekinga ustavila le pandemija. Zato opozicija opozarja na povezanost ukrepov z vročim političnim dogajanjem, ne nazadnje se očitno pripravlja tudi enoletna prestavitev volitev. Foto: Reuters

Prestavitev septembrskih volitev?

Zaradi novih ukrepov in rastočih primerov okužb naj bi hongkonška vlada, ki jo vodi iz Pekinga nastavljena Carrie Lam, že tudi sprejela sklep, da se prestavijo prihajajoče parlamentarne volitve za eno leto. Volitve v zakonodajni svet so bile sklicane za 6. septembra, njihov izid pa bi dal odgovor, kakšno je razmerje sil med zagovorniki avtonomije Hongkonga in prokitajskim taborom, ki se strinja s postopnim odpravljanjem posebnega statusa nekdanje britanske kolonije.

Opozicija je že odgovorila, da če drži poročanje vplivnih medijev, kot so HK01, HK Economic Timesa in TVB, da se bodo volitve prestavile za eno leto, da vlada izkorišča pandemijo, saj bi tako dobila eno leto časa, da ublaži jezo protestnikov in številnih Hongkonžanov, ki nasprotujejo nedavno sprejetemu nacionalnemu varnostnemu zakonu.

V zalivu vre zaradi varnostnega zakona

S tem zakonom se uradni Peking lahko še bolj neposredno vpleta v zadeve Hongkonga in si ga skorajda v celoti podreja, četudi se je LR Kitajska ob prevzemu mesta leta 1997 zavezala k principu "ena država, dva sistema" in dopustila sicer omejeno demokracijo.

Najglasnejši kritiki opozarjajo, da so novi protikoronski ukrepi le krinka, da se zadušijo protesti, ki pretresajo eno izmed finančnih in gospodarskih prestolnic Azije že od 15. marca lani.

Kitajska: Največ okužb po 13. aprilu

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 101 novo okužbo z novim koronavirusom, kar je največ po treh mesecih. Od tega so jih največ, 98 potrdili v severozahodni pokrajini Sinkiang, kjer je virus izbruhnil v začetku meseca. Kitajska je nazadnje potrdila več okužb v enem dnevu 13. aprila. Takrat so potrdili 108 okužb, od tega jih je bila večina vnesenih.

V Dalianu testirali več kot 3 milijone ljudi

Oblasti se sicer zdaj osredotočajo na žarišče v mestu Dalian v severovzhodni pokrajini Liaoning. Po zadnjih ugotovitvah naj bi se delavci v tovarni za predelavo morske hrane okužili, ko so delali z uvoženimi izdelki. Od zadnjega tedna so v mestu potrdili 52 okužb, od tega 30 pri delavcih v tovarni. V Dalianu so testirali že več kot tri milijone ljudi, preventivno pa so zaprli knjižnice, telovadnice, bare, muzeje in restavracije.

Izrael: Rekordno število okužb

V torek so v Izraelu potrdili 2.093 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. V Izraelu so doslej skupno potrdili nekaj več kot 66.800 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 490 ljudi. Zdravstvena kriza se močno odraža v slabši gospodarski situaciji v državi, zaradi česar se krepijo tudi protesti proti vladi.