Pogled na dim in ogenj na libanonski strani meje z Izraelom, potem ko je Izrael izvedel preventivne napade na cilje Hezbolaha v Libanonu. Foto: Reuters
Pogled na dim in ogenj na libanonski strani meje z Izraelom, potem ko je Izrael izvedel preventivne napade na cilje Hezbolaha v Libanonu. Foto: Reuters

Hezbolah je v proti Izraelu izstrelil na stotine raket in brezpilotnih letal v povračilo za umor visokega poveljnika Fuada Šukra v Bejrutu prejšnji mesec, je sporočilo gibanje Hezbolah. Navedli so, da so proti Izraelu izstrelili več kot 320 raket katjuša in zadeli 11 vojaških ciljev. Dejali so še, da se je z napadom končala "prva faza" odziva na umor Šukra in da bo celoten odziv trajal "nekaj časa".

Obrambni minister Joav Galant je dejal, da bo Izrael storil vse potrebno za svojo obrambo. "V Libanonu smo izvedli natančne napade, da bi preprečili neposredno grožnjo državljanom Izraela. Pozorno spremljamo razvoj dogodkov v Bejrutu in odločeni smo, da bomo uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da bi branili svoje državljane," je dejal Gallant.

Galant je zjutraj razglasil 48-urne izredne razmere za celo državo. "Razglasitev izrednih razmer omogoča IDF-ju (izraelski vojski), da izda navodila državljanom Izraela, vključno z omejevanjem zbiranja in zapiranjem krajev, kjer bi bilo to lahko pomembno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Galant.

Izraelski obrambni minister je kmalu po začetku napadov govoril s svojim ameriškim kolegom Lloydom Austinom in ga obvestil o dogajanju. Austin je potrdil ameriško podporo Izraelu, govorila pa sta tudi o pomenu izogibanja širši eskalaciji razmer v regiji.

Zaradi eskalacije razmer se je sestal izraelski varnostni kabinet, medtem sta se na situacijo odzvala tudi premier Benjamin Netanjahu in zunanji minister Izrael Kac.

"Odločeni smo storiti vse, da zaščitimo našo državo, varno vrnemo prebivalce s severa na njihove domove in se še naprej držimo preprostega pravila: kdor nas prizadene, bo deležen enakega odgovora," je Netanjahu sporočil v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

Dodal je, da je izraelska vojska s proaktivnim delovanjem "odstranila grožnje", potem ko je zaznala priprave gibanja Hezbolah na napad na Izrael.

Zunanji minister Kac pa je sporočil, da si Izrael ne želi vsesplošne vojne na Bližnjem vzhodu, vendar bo zaščitil svoje državljane in ozemlje pred napadi. Tudi on je po navedbah BBC vzpostavil stik s kolegi iz številnih držav in jih pozval k podpori Izraelu v luči napadov.

Dim v mestu Khiam na jugu Libanona. Foto: Reuters
Dim v mestu Khiam na jugu Libanona. Foto: Reuters

Izraelska letala napadla cilje v Libanonu

Izraelska vojska je sporočila, da je približno 100 bojnih letal na jugu Libanona napadlo na tisoče Hezbolahovih raketometov, ki so bili namenjeni takojšnjemu obstreljevanju severnega in osrednjega Izraela.

V izraelskem zračnem napadu na avtomobil v mestu Khiam na jugu Libanona je umrla ena oseba, je sporočila libanonska državna tiskovna agencija.

"Civiliste na območjih, kjer deluje Hezbolah, opozarjamo, naj se zaradi lastne varnosti takoj umaknejo," je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari in opozoril, da Izrael ne bo dopuščal napadov Hezbolaha na izraelsko civilno prebivalstvo.

Večina izraelskih napadov je merila na cilje na jugu Libanona, vendar je vojska pripravljena izvesti napade povsod, kjer obstaja nevarnost, je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Na severu Izraela so se oglasile opozorilne sirene, na več območjih pa je bilo slišati eksplozije, saj je izraelski sistem zračne obrambe Železna kupola uspel sestreliti rakete, ki so priletele iz južnega Libanona. Izraelska reševalna služba Magen David Adom je sporočila, da je po vsej državi v stanju visoke pripravljenosti, vendar poročil o smrtnih žrtvah ni bilo.

Eskaliranje spopadov

Prejšnji mesec je v raketnem napadu na Golansko planoto, ki jo zaseda Izrael, umrlo 12 mladih, izraelska vojska pa je kot odgovor na napad v Bejrutu ubila Hezbolahovega poveljnika Fuada Šukra.

Eskaliranje spopadov je sprožilo strahove pred širšim regionalnim konfliktom, v katerega bi lahko bili vpleteni Združene države Amerike in Iran. Bela hiša je sporočila, da predsednik Joe Biden pozorno spremlja dogodke.

"Po njegovih navodilih so bili visoki ameriški uradniki nenehno na zvezi z izraelskimi kolegi. Še naprej bomo podpirali pravico Izraela, da se brani, in si še naprej prizadevali za stabilnost v regiji," je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Sean Savett.

Do napadov je prišlo v času pogajanj v Kairu, kjer si še vedno prizadevajo za prekinitev spopadov v Gazi in vrnitev izraelskih talcev ter palestinskih zapornikov.

Izrael in Hezbolah si od začetka vojne v Gazi 7. oktobra lani nenehno izmenjujeta ogenj. Konflikt se je zaostril po napadu na Golansko planoto, za katerega je Hezbolah zanikal odgovornost, in poznejšem umoru Šukra, enega od najvišjih vojaških poveljnikov v Bejrutu.

Šukrovi smrti je sledil še umor političnega voditelja Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu, zaradi česar je Iran obljubil maščevanje Izraelu.