Pezeškjan je v drugem krogu predsedniških volitev v začetku julija premagal konservativnega protikandidata. Foto: Reuters
Pezeškjan je v drugem krogu predsedniških volitev v začetku julija premagal konservativnega protikandidata. Foto: Reuters

Pezeškjan je med kampanjo obljubil, da bo kot predsednik nasprotoval patruljiranju moralne policije, ki na iranskih ulicah nadzoruje spoštovanje zakona o nošenju islamske naglavne rute hidžab in izvaja aretacije domnevnih kršiteljic. Danes je zatrdil, da bo poskrbel, da ta organ žensk ne bo več nadlegoval.

Ravno danes sicer minevata dve leti od začetka množičnih in smrtonosnih protestov v Iranu, v ospredju katerih so bile ženske. Večmesečne demonstracije pod geslom Ženske, življenje, svoboda je septembra 2022 sprožila smrt mlade Kurdinje Mahse Amini, ki je umrla po pridržanju moralne policije. Ta jo je aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja hidžaba.

Pezeškjan je bil ob tem na današnji novinarski konferenci kritičen do Izraela. Obtožil ga je, da hoče Islamsko republiko Iran zaplesti v regionalno vojno, kar naj bi dokazoval umor političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu.

"Pridržujemo si pravico do obrambe," je poudaril reformistični iranski predsednik in stopil v bran iranskemu raketnemu programu, rekoč, da bi jih Izrael brez njega lahko kadar koli bombardiral, kot to počne v Gazi. Dejal je, da se prav zaradi tega Iran nikoli ne bo odpovedal svojemu raketnemu programu, saj ga potrebuje za odvračanje nevarnosti.

Ob tem je pozval mednarodno skupnost, naj najprej razoroži Izrael, preden enake zahteve postavlja Iranu.

"Tudi z Američani smo bratje"

Spregovoril je tudi o odnosih z ZDA. "Nismo mi tisti, ki smo sovražno nastrojeni. Mi nismo zgradili vojaških oporišč okoli njihove države," je poudaril Pezeškian, ki dopušča možnost neposrednih pogovorov z ZDA, če bo Washington v praksi dokazal, da ni sovražno nastrojen proti Iranu.

"Nismo sovražni do ZDA, ki bi morale svojo sovražnost do nas končati tako, da svojo dobro voljo pokažejo v praksi," je dejal in dodal: "Tudi z Američani smo bratje."

Novi predsednik je vnovič zavrnil tudi obtožbe o dobavah raket Rusiji, zaradi katerih so ZDA in EU proti Teheranu pretekli teden uvedli nove sankcije.

Po besedah Pezeškjana njegova vlada, odkar je avgusta prevzela položaj, ni dobavila nobenega orožja Rusiji, je pa dopustil možnost, da so dobave orožja bile v preteklosti. "Mogoče je, da je prišlo do dobav v preteklosti. Vendar vam lahko zagotovim, da odkar sem prevzel položaj, ni bilo nobene takšne dobave Rusiji," je zatrdil.