Iskanje preživelih po izraelskem zračnem napadu na staro mestno tržnico v mestu Gaza. Foto: Reuters
Iskanje preživelih po izraelskem zračnem napadu na staro mestno tržnico v mestu Gaza. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi tam ubitih 29 ljudi, med njimi tudi pet novinarjev. 100 ljudi je bilo ranjenih. Dva novinarja sta bila ubita v svojih domovih danes, še trije pa prav tako doma v petek popoldne, poroča Al Džazira.

Vladni medijski urad v Gazi je objavil imena novinarjev, ki jih je ubila izraelska vojska. Gre za Amdžada Džadžuja in Rizka Abuja Ašijana, ki sta delala za Palestinsko medijsko agencijo, Vafo Abu Daban z Radia Islamske univerze ter Sadija Maduka in Ahmada Sukarja z medijske hiše Deep Shot Media Production Company.

Do zdaj je izraelska vojska v Gazi od 7. oktobra po podatkih medijskega urada tamkajšnjih oblasti ubila že 158 novinarjev.

Posledice izraelskega napada na begunsko taborišče Nusejrat v osrednji Gazi. Foto: EPA
Posledice izraelskega napada na begunsko taborišče Nusejrat v osrednji Gazi. Foto: EPA

Najmanj 10 Palestincev je bilo ubitih v izraelskem napadu na hišo v begunskem taborišču Nusejrat v osrednji Gazi. Med žrtvami naj bi bilo devet članov družine Džadžu, vključno s sedmimi brati, žensko in otrokom.

16 ubitih v napadu na šolo

V napadu na šolo Al Džauni v Nusejratu, v katero so se zatekli razseljeni Palestinci, pa je bilo ubitih najmanj 16 ljudi, še 75 je ranjenih.

V šoli, s katero upravlja ZN-ova agencija za pomoč palestinskim beguncem UNRWA, se nahaja okoli 7000 razseljenih ljudi.

Izraelske sile so po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi med vdorom v Rafo na jugu Gaze ob meji z Egiptom v zračnem napadu ubile štiri policiste, osem pa ranile.

UNRWA je medtem opozoril, da morajo otroci v Gazi vsak dan od šest do osem ur iskati vodo in hrano, pri čemer veliko prehodijo in so močno obremenjeni.

"Sanitetna poslopja in infrastruktura so močno poškodovani, zaradi česar se mora tisoče družin zanašati na morsko vodo za umivanje, čiščenje in celo pitje," je sporočila agencija.

V izraelskem bombardiranju skladišča UNRWA-ja severno od begunskega taborišča Magazi v osrednji Gazi sta bila ubita dva človeka. Eden je bil tudi delavec te agencije ZN-a, ki je nosil oznake ZN-a, poroča Al Džazira.

V zadnjih 48 urah je bilo v Gazi ubitih 87 ljudi, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Skupaj je bilo od 7. oktobra v Gazi ubitih najmanj 38.098 ljudi, tudi več kot 15.000 otrok. Še 87.705 je bilo ranjenih.

Hamas sprejema predlog ZDA?

Hamas naj bi sprejel načrt ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je konec maja predstavil osnutek sporazuma o končanju spopadov v Gazi v treh fazah, začenši s popolno prekinitvijo ognja za šest tednov.

Razdejanje v Rafi na jugu okupirane Gaze. Foto: Reuters
Razdejanje v Rafi na jugu okupirane Gaze. Foto: Reuters

V tem času bi bila izpuščena določena skupina izraelskih ujetnikov, ki ostajajo zaprti v Gazi, v zameno pa bi izraelska stran izpustila večje število palestinskih ujetnikov, ki so zaprti v Izraelu. V naslednji fazi bi se spopadi dokončno zaustavili, osvobodili bi še vse preostale izraelske ujetnike. V tretji in zadnji fazi pa bi se začela obnova območja Gaze.

Po predlogu ZDA bi Hamas 16 dni po prvi fazi dogovora, katerega namen naj bi bil končati devetmesečno vojno v okupirani Gazi, izpustil izraelske ujetnike, vključno z vojaki in moškimi.

Kot je za Reuters dejal vir v Hamasu, je gibanje opustilo zahtevo, da se pred dogovorom Izrael najprej zaveže trajni prekinitvi ognja, Hamas pa naj bi dovolil pogajanja za prekinitev ognja v šestih tednih prve faze dogovora.

Predlog bi lahko vodil v okvirni dogovor, če ga bo sprejel tudi Izrael.

Visoki uradnik Hamasa Osama Hamdan je za AFP dejal, da so Hamasovi pogajalci predloge gibanja "posredovali ZDA, ki so pozdravile pripravljenost za pogajanja in Hamasove predloge posredovale izraelski strani". "Zdaj je žogica na izraelski strani," je dejal Hamdan.

Hamas je za dolgotrajno prekinitev mirovnih pogajanj sicer okrivil Izrael. Hamdan je dejal, da bodo pogajanja v Dohi "preizkus za ameriško administracijo, ali je pripravljena pritisniti na sionistično entiteto, da sprejme Hamasove predloge".

Hamas je sicer dalj časa poudarjal, da mora vsak dogovor zagotoviti končanje vojne in popoln umik izraelskih sil iz Gaze. Izrael medtem kot pogoje za dosego trajnega premirja postavlja uničenje Hamasa in izpustitev vseh ujetnikov, ki jih zadržuje.

Medtem je v petek vir v izraelski pogajalski skupini dejal, da zdaj obstaja resnična možnost za dosego dogovora. Gre za velik premik v primerjavi s prejšnjimi odzivi, ko je Izrael sporočal, da so pogoji, ki jih je postavljal Hamas, nesprejemljivi.

Izraelska vojska prebivalce Gaze, ki so večinoma begunci, napada s helikopterji, lovci, tanki, topništvom in ladjami. Foto: Reuters
Izraelska vojska prebivalce Gaze, ki so večinoma begunci, napada s helikopterji, lovci, tanki, topništvom in ladjami. Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in Biden sta o predlogih za premirje, ki jih je podal Hamas, po telefonu spregovorila v četrtek. Kot je ob sklicevanju na izraelske uradnike poročala izraelska televizija Kanal 12, je Hamas umaknil zahtevo za zagotovila, da bo Izrael končal vojno in se v celoti umaknil iz Gaze.

Izrael ob bombardiranju napovedal nadaljevanje pogajanj

Med bombardiranjem Gaze je Izrael za prihodnji teden napovedal nadaljevanje pogajanj s Hamasom o prekinitvi ognja v Gazi. Pogovori bodo potekali ob posredovanju Katarja, kjer se je v petek s posredniki sešel vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po obisku vodje Mosada je tiskovni predstavnik izraelskega premierja Netanjahuja v petek sporočil, da "bodo izraelski pogajalci v katarsko prestolnico Doho odpotovali prihodnji teden", in dodal, da "še vedno obstajajo razhajanja med stranmi".

ZDA, ki skupaj z Egiptom in Katarjem posredujejo pri dogovarjanju o doseganju premirja v Gazi, so po navedbah AFP-ja v veliki meri spodbudile Netanjahuja, da bo v Katar poslal izraelsko delegacijo. Po informacijah vira blizu Bele hiše naj bi imela Izrael in Hamas zdaj "pomembno priložnost", da zagotovita premirje.