Aramco ni samo daleč največji proizvajalec in trgovec z nafto na svetu, ampak je kot državni monopolist tudi lastnik največjih naftnih zalog na svetu - Savdska Arabija ima namreč kar 15 odstotkov (265 milijard sodčkov) vseh dokazanih zalog nafte! Foto: Reuters
Aramco ni samo daleč največji proizvajalec in trgovec z nafto na svetu, ampak je kot državni monopolist tudi lastnik največjih naftnih zalog na svetu - Savdska Arabija ima namreč kar 15 odstotkov (265 milijard sodčkov) vseh dokazanih zalog nafte! Foto: Reuters
Aramco
Aramco je bil ustanovljen leta 1933 v družabništvu Saudove kraljeve družine in Johna D. Rockefellerja (Standard Oil). Leta 1950 so Savdijci izsilili delitev dobička 50/50, leta 1974 po jomkipurski vojni in naftnem embargu pa so začeli povečevati lastniški delež in leta 1980 postali 100-odstotni lastniki. Foto: Reuters

Ameriški tehnološki gigant je s trenutno delniško vrednostjo 500 milijard evrov najvrednejše podjetje na svetu. Če se bo savdska kraljeva družina res odločila za odhod na borzo in prodajo delnic, bo Aramco po ocenah borznih analitikov Thompson Reuters postal novo najdražje svetovno podjetje, saj bi njegova vrednost znašala najmanj bilijon evrov (tisoč milijard evrov).

Nizke cene nafte zahtevajo ukrepe
Cene nafte na svetovnih trgih so zaradi presežnih zalog na trgu na 12-letnem dnu, kar predstavlja veliko breme za savdske državne finance. Uvrstitev delnic na svetovne borze je možen del gospodarskih reform kraljevine, ki se spopada z rekordnim proračunskim primanjkljajem.

Aramco "preučuje različne opcije, ki bi omogočile sodelovanje širše javnosti v njegovem kapitalu", navaja izjava vodstva naftnega giganta, ki dnevno v povprečju načrpa 10 milijonov 159-litrskih sodov nafte, kar je trikrat več od drugega največjega naftnega proizvajalca ExxonMobila.

Predsednik sveta Aramca namero potrdil za časopis The Economist
Koncern je v uradni izjavi poudaril, da gre za uvrstitev "primernega odstotka delnic podjetja" na borzo, v trgovanje bi lahko uvrstili tudi delnice njegovih hčerinskih podjetij. Izjava za javnost je bila podana samo dan po tem, ko je časopis The Economist objavil intervju s savdskim princem in namestnikom prestolonaslednika Mohamedom bin Salmanom, ki je razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje delnic.

Če bi projekt uresničili, bi Aramco postal prvo veliko državno naftno podjetje v zalivskih državah, katerega delnice bi kotirale na borzi. Svetu, ki nad koncernom bedi zadnje leto, odkar so ga ločili od naftnega ministrstva, predseduje princ Mohamed bin Salman. Osebno je borzni kotaciji naklonjen, po mnenju analitikov pa bi šlo za le majhen delež družbe.

Rekordni skoraj 100-milijardni primanjkljaj
Kraljevina se sooča s precejšnjimi finančnimi izzivi, ki so predvsem posledica poceni nafte. Prejšnji teden je sporočila, da je lani ustvarila rekordnih 98 milijard dolarjev proračunskega primanjkljaja, letos naj bi ga nastalo še za 87 milijard dolarjev. Država se je na te razmere odzvala z odpravo subvencij za gorivo, ki se je podražilo tako kot tudi druge osnovne dobrine - elektrika, voda in druge komunalne storitve, za katere so do zdaj državljani Savdske Arabije plačevali zgolj simbolične cene.

Denarno orožje za nadaljevanje dampinške vojne?
S prihodkom od prodaje manjšega deleža (špekulira se o 20 odstotkih) bi se državni proračun hitro napolnil, s čimer bi Riad lahko nadaljeval politiko nizkih cen nafte še nekaj nadaljnjih let. S tem bi v veliko hujše težave spravil tako regionalne politične tekmece, zlasti Iran, s katerim so se zadnji teden odnosi močno zaostrili, kot tudi naftne tekmece, zlasti manjše severnoameriške proizvajalce, ki pridobivajo nafto z okoljsko spornim hidravličnim lomljenjem ("fracking").