Gisèle Pelicot ob prihodu na sodišče. Foto: Reuters
Gisèle Pelicot ob prihodu na sodišče. Foto: Reuters

"Sem ženska, ki je popolnoma uničena in ne vem, kako se bom znova sestavila. Stara bom 72 let in nisem prepričana, da bom še živela tako dolgo, da bi si opomogla od tega,” je povedala Pelicot, katere zdaj nekdanji mož Dominique Pelicot (71) jo je več kot desetletje omamljal in množično novačil moške, da so jo posiljevali.

Pelicot je svoji ženi med letoma 2011 in 2020 v hrano in pijačo vmešaval uspavalne tablete in tablete proti anksioznosti, nato pa povabil moške, da so jo posiljevali.

Pred sodiščem v Avignonu so se že pred zoro začele viti vrste ljudi, ki so želeli izkazati svojo podporo. Primer je pritegnil pozornost celotnega sveta, v Franciji pa sprožil množične proteste, na katerih so zahtevali ostrejšo zakonodajo proti posilstvu in opozarjali na kulturo posilstev v družbi kot normalizaciji in opravičevanju spolnega nasilja.

Množica je Gisèle Pelicot ob prihodu na sodišče sprejela z aplavzom, številni podporniki pa so dejali, da upajo, da bo primer spremenil nazore glede posilstva in privolitve. Po mestu se že vse od začetka sojenja pojavljajo napisi podpore, kot so: "Gisèle, ženske se ti zahvaljujemo."

Sodnik jo je med drugim vprašal, kako je zdržala skoraj dva meseca, ko je poslušala dokaze in pričevanja na desetine moških, obtoženih, da so jo nezavestno posiljevali. "Res je, da slišim veliko žensk in moških govoriti, kako pogumna sem. Menim, da to ni pogum, ampak volja in odločnost spremeniti družbo," je poudarila.

Eden od izrazov podpore v Avignonu:
Eden od izrazov podpore v Avignonu: "Gisele, ženske se ti zahvaljujemo." Foto: Reuters

Kot je dejala, je njen cilj, da žrtve posilstev ne bi čutile sramu: "Želim si, da bi vse žrtve posilstva – ne samo tiste omamljene – dejale, da če je uspelo gospe Pelicot, zmoremo tudi me. Ko si posiljen, te prevzame občutek sramu, ampak sram bi moralo biti storilce, ne pa nas.”

"Profil posiljevalca ni nekdo, na katerega si pozno zvečer naletel v garaži. Posiljevalec je lahko tudi družinski član, nekdo izmed naših prijateljev.”

Pelicot je na sodišču nagovorila tudi svojega nekdanjega moža, ki pa je ni želel pogledati: "Kako lahko popolni moški pride do te točke? Kako si me lahko izdal do te točke? Kako si mogel pripeljati vse te tujce v mojo spalnico? Vedno sem te skušala dvigniti, tebe, ki si padel do največjega dna človeške duše, ampak odločitve so bile povsem tvoje.”

Sorodna novica Francoz priznal, da je omamljal svojo ženo in novačil moške za množična posilstva

Dominique Pelicot je priznal krivdo in dejal, da je bil skoraj desetletje v stiku z moškimi v spletni klepetalnici, naslovljeni "Brez njenega vedenja", kjer je novačil neznance v dom para v Mazanu v Provansi, kjer so jo nato zlorabljali.

"Sem posiljevalec, tako kot vsi drugi v tej sobi," je dejal zase in za soobtožence v sodni dvorani. "Prosim svojo ženo, svoje otroke in vnuke, da sprejmejo moja opravičila. Obžalujem, kar sem storil. Prosim za odpuščanje, četudi ni odpustljivo," je še dodal.

Pelicota sodišče obtožuje, da je Gisèle Pelicot med letoma 2011 in 2020 omamljal, nato pa posiljeval sam oziroma skupaj z 72 moškimi, ki jih je našel na spletu. Od tega so jih identificirali 50, starih od 26 do 74 let, ki jim zdaj sodijo, grozi pa jim do 20 let zapora.