V Franciji se bo, kot kaže, nadaljevalo obdobje politične nestabilnosti, saj je predsednik Macron z izbiro vladnega kabineta močno razjezil politične nasprotnike. Foto: Reuters
V Franciji se bo, kot kaže, nadaljevalo obdobje politične nestabilnosti, saj je predsednik Macron z izbiro vladnega kabineta močno razjezil politične nasprotnike. Foto: Reuters

Macron je predčasne volitve razpisal po zmagi skrajno desnega Nacionalnega zbora na evropskih volitvah. A njihova zmaga se ni ponovila tudi na parlamentarnih volitvah, na katerih je presenetljivo slavilo levo zavezništvo, združeno pod imenom Nova ljudska fronta. Drugi je bil sredinski tabor predsednika Macrona, tretji pa Nacionalni zbor, a nobena izmed teh strani v nacionalni skupščini ni dobila absolutne večine.

Macron je pred kratkim za novega premierja izbral Michela Barniera, ki je bil v preteklosti francoski okoljski, zunanji in kmetijski minister ter glavni pogajalec Evropske unije za brexit. Barnier je tudi vidni član Republikancev, stranke, ki jo je leta 2015 ustanovil nekdanji predsednik države Nicolas Sarkozy.

Barrot novi vodja diplomacije

Strankarski vpliv se je pokazal tudi pri izbiri novih ministrov, saj je v novem kabinetu kar deset politikov iz stranke Republikancev. Za novega ministra za notranje zadeve je bil izbran eden najvidnejših obrazov Republikancev, Bruno Retailleau, ki bo tako vodil tudi zelo občutljivo področje migracijske politike. Tesni Macronov zaveznik Sebastien Lecornu ostaja obrambni minister, Jean-Noel Barrot pa ne bo več minister za Evropo, pač pa novi zunanji minister, piše BBC.

Protestniki na pariških ulicah zaradi izbora novih ministrov. Foto: Reuters
Protestniki na pariških ulicah zaradi izbora novih ministrov. Foto: Reuters

Priprava osnutka proračuna v roke 33-letnemu Armandu

Finančni minister je postal komaj 33-letni Antoine Armand, član Macronove stranke Preporod, ki je politično precej neznan. Njegova glavna naloga bo priprava predloga za proračun do konca leta, s katerim bi morali zakrpati veliko proračunsko luknjo. Primanjkljaj naj bi namreč letos dosegel 5,6 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa celo več kot šest odstotkov, zato Bruselj Parizu grozi, da bo zaradi kršenja fiskalnih pravil kaznovan. Po pravilih EU-ja primanjkljaj namreč ne sme presegati treh odstotkov BDP-ja.

V močno desnosredinski vladi je samo en levosredinski politik, neodvisni Didier Migaud, ki bo na čelu ministrstva za pravosodje.

Sestavljanje kabineta, v katerem je 39 članov, se je izkazalo za trd oreh in je vodilo v kar nekaj napetosti med Macronom in Barnierjem, poročajo tuje agencije.

Melenchon: "Vlada volilnih poražencev"

Opozicijski levičarski politiki so že napovedali, da bodo v parlament takoj vložili predlog za glasovanje o nezaupnici. Jean-Luc Melenchon je sestavo označil za "vlado volilnih poražencev", ki se jih je treba po njegovem mnenju čim prej znebiti. Zaradi nezadovoljstva so se njihovi podporniki zbrali na protestnih shodih v Parizu, Marseillu in drugih mestih.

Zadovoljni niso niti v skrajno desnem Nacionalnem zboru – njihov voditelj Jordan Bardella je novi vladni kabinet označil za "vrnitev k macronizmu", ki zato "nima nobene prihodnosti".

Macron predstavil novo vlado