Avstrija še vedno izvaja poostren nadzor na svojih mejah. Foto: EPA
Avstrija še vedno izvaja poostren nadzor na svojih mejah. Foto: EPA

Z novimi ukrepi želijo narediti socialni sistem manj privlačen za prebežnike, medtem ko se je sicer število nezakonitih prehodov meje v Avstriji znova zmanjšalo.

Kot je povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner, se je število prošenj za azil v Avstriji zmanjšalo za 40 odstotkov. V sistem osnovne oskrbe je trenutno vključenih 34.000 ljudi.

Kot primer je navedel deželo Gradiščansko, kjer mejo prehaja veliko število prebežnikov. "Tako se je število nezakonitih prehodov meje v dveh letih zmanjšalo s skoraj 20.000 na 300, kar seveda razbremeni celoten sistem osnovnih storitev, če je nezakonitih prehodov meje manj."

V Zgornji in Spodnji Avstriji so poskusno uvedli t. i. kartico ugodnosti, s katero lahko prebežniki v gotovini dvignejo 40 evrov na mesec. Z uvedbo te kartice oblasti poskušajo preprečiti nakazila v tujino in plačevanje tihotapcev. Uvajajo tudi delovno obveznost za prosilce za azil, je še povedal Karner.

"Neprofitno delo za zvezno vlado, pokrajine, občine in organizacije. Vključena so podjetja z najmanj petimi javnimi uslužbenci. Dejavnosti pa sta na primer vzdrževanje zelenih površin v občinah in zimsko vzdrževanje," je pojasnil.

Če prosilci za azil delovne obveznosti ne bodo opravili, se jim bo žepnina zmanjšala s 40 na 20 evrov. Že od junija pa morajo, če želijo biti deležni socialnih prejemkov, obiskovati tečaje, ki zajemajo tri področja: kulturo in navade, enakost ter demokracijo in pravno državo.

Na začetku junija se je teh tečajev že udeležilo 1653 prosilcev za azil.