Berlusconi je umrl lani v starosti 87 let. Foto: Reuters
Berlusconi je umrl lani v starosti 87 let. Foto: Reuters

Glavno mednarodno letališče v Milanu na severu Italije bo tako po novem nosilo ime nekdanjega italijanskega premierja in poslovneža Silvia Berlusconija, ki je umrl lani. Minister za promet Matteo Salvini je preimenovanje napovedal med govorom na konferenci v južni Italiji, je poročal spletni DW.

"Glede na to, da je končna odločitev v rokah ministra za promet, resnično mislim, da bo šlo naprej," je komentiral Salvini, vodja desničarske stranke Liga in dolgoletni Berlusconijev zaveznik.

Matteo Salvini, Giorgia Meloni in Silvio Berlusconi. Foto: Reuters
Matteo Salvini, Giorgia Meloni in Silvio Berlusconi. Foto: Reuters

"V spomin na mojega prijatelja Silvia, velikega poslovneža, velikega milanskega državljana in velikega Italijana," je Salvini pozneje objavil na platformi družbenih medijev X nad fotografijo Berlusconija in letališča Malpensa, ki leži približno 50 kilometrov zunaj mesta Milano.

Salvini je med drugim navedel, da je italijanska uprava za civilno letalstvo (ENAC) že odobrila prošnjo regije Lombardija za preimenovanje letališča Malpensa v čast pokojnega italijanskega premierja.

Pri Milanu sta sicer še dve manjši letališči – letališče Bergamo, ki ga uporabljajo pretežno za nizkocenovne lete, in letališče Linate. V preteklosti so po Berlusconiju sicer nameravali poimenovati najmanjše od treh milanskih letališč, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Milanski župan nasprotuje preimenovanju

Župan Milana Beppe Sala iz vrst Demokratske stranke preimenovanju sicer nasprotuje, je poročal STA, saj vztraja, da mora država spoštovati pravilo, ki narekuje, da se lahko javne zgradbe ali trgi po znani osebi imenujejo šele deset let po njihovi smrti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Prejšnji mesec je milanski mestni svet tudi zavrnil načrt o gradnji trga Silvia Berlusconija, ki je kot predsednik desničarske stranke Naprej Italija zavzemal popolnoma drugačna politična stališča od milanskega župana Sale.

"Nedotakljivi" Berlusconi je bil štirikrat premier

Berlusconi je umrl lani v starosti 86 let, potem ko je vodil tri vlade kot vodja desnosredinske stranke Naprej Italia in je veljal za enega najbolj kontroverznih in razdiralnih politikov v Italiji, še piše DW.

V italijanski politiki je vidno vlogo igral skoraj tri desetletja. Nekateri so ga hvalili zaradi njegove karizme in trdnih prepričanj, medtem ko so ga kritiki zasmehovali kot populista, ki politiko zlorablja kot sredstvo za lastno bogatenje in bogatenje svojih podjetij.

Berlusconi se je javnosti zdel povsem nedotakljiv kljub številnim osebnim škandalom, saj so bile kazenske zadeve proti njemu venomer neuspešne, bodisi zaradi uspešnih pritožb na višja sodišča ali pa zaradi zastaranja. Ker je vedno znova odbil vse očitke in napade ter politično preživel, je bil znan tudi pod vzdevkom Vitez.