Posledice požara blizu Aten. Foto: Reuters
Posledice požara blizu Aten. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik gasilcev Vasilios Vatrakogianis je dejal, da v pokrajini Atika, ki vključuje Atene, ni več ene same aktivne požarne fronte, ampak da je "več aktivnih lokaliziranih požarov", večinoma okoli mest Maraton in Penteli.

V ponedeljek zvečer je dodal, da bodo razmere še vedno nevarne in da bodo pogoji za nove požare trajali ne samo v torek, ampak več dni v tednu, poroča BBC.

Z ognjem se bori več kot 700 gasilcev s 199 vozili in 35 letali in helikopterji za gašenje. Po besedah Vatrakogianisa sta dva gasilca prejela zdravstveno oskrbo zaradi opeklin.

Prvi požar je izbruhnil v nedeljo popoldne, okoli 35 kilometrov severno od Aten, v ponedeljek pa so izbruhnili na 40 različnih lokacijah. Ponekod so bili plameni visoki 25 metrov.

Prebivalci Aten so začeli nositi maske za zaščito pred dimom, ki ga nese v mesto.

Gasilci in prostovoljci skušajo gasiti ogenj v Vrilisii. Foto: Reuters
Gasilci in prostovoljci skušajo gasiti ogenj v Vrilisii. Foto: Reuters

Letala so morala ponoči prenehati delovati, na tleh pa se je gašenje nadaljevalo tudi ponoči.

Satelitski posnetki grškega nacionalnega observatorija so pokazali, da je ogenj prizadel že okoli 405 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Evakuirane bolnišnice, odjeknile eksplozije

V gozdnati gričevnati pokrajini Penteli so morali izprazniti tri bolnišnice. Ogenj je zajel tudi obrat za predelavo lesa, drugod na območju je bilo slišati eksplozije, najverjetneje je šlo za rezervoarje za gorivo in plinske jeklenke prebivalcev.

Kljub nevarnostim so nekateri prebivalci Pentelija ostali blizu domov in skušali gasiti manjše požare. 81-letni Vasilis Strubelis je pred vrati poškodovanega doma dejal: "To sem gradil 30 let. 30 let in bam".

Razmere na terenu ostajajo izredno zahtevne, delo gasilcem pa še posebej otežujeta močan veter in suša. Glede na vremensko napoved si gasilci v kratkem ne morejo obetati oddiha.

Grčija je zaradi tega v ponedeljek za pomoč zaprosila Evropsko unijo. Ta je že aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite, v okviru katerega bodo pri gašenju požarov z gasilci, tovornjaki in helikopterji ter letali Grčiji pomagale Italija, Francija, Češka in Romunija. V pomoč lokalnim gasilcem so že priskočili kolegi iz Moldavije, pomoč pa naj bi ponudili še Turčija in Španija.

V Grčiji so letos zaznali najbolj vroč junij doslej, odkar zbirajo podatke. Podnebne spremembe povečujejo tveganje vročega, suhega vremena.