Puigdemont je v četrtek v Barceloni nagovoril svoje privržence. Foto: Reuters
Puigdemont je v četrtek v Barceloni nagovoril svoje privržence. Foto: Reuters

Puigdemont se je po sedmih letih izgnanstva kljub grožnji z aretacijo vrnil v Španijo, kjer je v četrtek nagovoril svoje podpornike, nato pa pobegnil, kar je razjezilo predvsem opozicijske politike in sodstvo.

Puigdemontu namreč v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji.

Načelnik katalonske regionalne policije Eduard Sallent je dejal, da so njegovi policisti počakali do konca shoda, da bi se izognili javnemu obračunu. Vendar se je Puigdemont po svojem govoru izognil policiji in se odpeljal v avtomobilu, ki je bil parkiran v bližini, je povedal načelnik policije.

Policisti so stekli proti vozilu, vendar je skupina približno 50 ljudi, ki so nosili slamnate klobuke, "naredila zid" in policistom preprečila dostop do vozila. Policija je bila od avtomobila oddaljena le dva metra, ko je ta odpeljal, je dejal načelnik.

"Ne izključujem možnosti, da je ta človek še vedno v Barceloni," je dejal Sallent. "Nimam objektivnih dokazov, da je gospod Puigdemont v Belgiji. Želijo, da verjamem v to, vendar ne delam z domnevami, še manj pa z izjavami strani, ki so vpletene v zadevo," je dodal.

Privrženci pravijo, da je zapustil Španijo

Katalonska policija je v četrtek sporočila, da je aretirala dva svoja policista zaradi suma, da sta pomagala Puigdemontu pri begu. Eden od njiju naj bi pomagal katalonskemu voditelju pobegniti s prizorišča v svojem avtomobilu.

Odvetnik Puigdemonta Gonzalo Boye pa je danes za katalonski radio povedal, da je katalonski voditelj znova pobegnil v tujino. "Puigdemont je zunaj države," je dejal, drugih podrobnosti pa ni navedel.

V četrtek zvečer je na katalonski javni televiziji komentiral nagovor Puigdemonta, ki ga je ta imel v bližini parlamenta v Barceloni, pred glasovanjem o novi regionalni vladi. Kot je dejal, se je Puigdemont "vrnil domov", vendar pa ne želi razkriti, kje je ta dom. Zatrdil je še, da se Puigdemont "nikoli ne bo predal".

Katalonski kantavtor in vodja separatističnega državljanskega gibanja ANC Lluis Llach pa je na družbenem omrežju X sporočil, da ga je Puigdemont prosil, naj pove, da je "zdrav, na varnem in predvsem svoboden". Pri tem ni omenil, kje 61-letnik je.

Kot je za katalonsko radijsko postajo RAC1 povedal generalni sekretar stranke Junts Jordi Turull, se je Puigdemont po obisku v Barceloni že odpravil nazaj v Belgijo, kjer je sicer preživel večji del svojega sedemletnega izgnanstva.

Kot je pojasnil Turull, namerava Puigdemont nadaljevati svoje delo iz Waterlooja južno od Bruslja. Katalonski voditelj je bil v Barceloni od torka zvečer, je pojasnil.

Novinarjem, ki so v petek potrkali na vrata Puigdemontovega doma v Waterlooju, pa so povedali, da ga tam ne pričakujejo.

Špansko sodišče zahteva pojasnila od policije, kako je Puigdemont lahko pobegnil