Cene plina in nafte so močno narasle. Foto: Reuters
Cene plina in nafte so močno narasle. Foto: Reuters

Tudi cena nafte se je dvignila za trikrat. Cena plina je lani padla celo na samo od šest do sedem evrov na megavatno uro (MWh), zdaj pa včasih že presega 100 evrov, je dejal Luigi De Paoli, profesor energetske ekonomike z milanske Univerze Bocconi.

Zemeljski plin predstavlja tudi 42-odstotni delež med viri električne energije v Italiji. Zaradi pritiska okoljevarstvenikov načrpa Italija samo pet odstotkov od potrebnih 70 milijard kubičnih metrov letno, čeprav je črpanje domačega plina desetkrat cenejše od trenutnih vrednosti na mednarodnih trgih, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Cena surovine sicer na položnicah predstavlja samo 40 odstotkov končnega zneska pri plinu in 60 odstotkov pri elektriki. Kje torej lahko posreduje vlada, ki bo v prihodnjih mesecih za nadzor podražitev običajnih gospodinjskih položnic namenila milijarde evrov?

"Zniža lahko samo postavko sistemskih obveznosti. Gre predvsem za spodbude, namenjene preteklim naložbam v obnovljive vire, kar pa državljani še naprej odplačujejo. Druge postavke so vezane na delovanje trga, kamor pa vlada po evropskih pravilih ne more posegati," pravi De Paoli.

Sredstva za boj proti podražitvam plina in elektrike so med najodmevnejšimi postavkami v predlogu proračuna za prihodnje leto. Italijanska vlada je v četrtek za to rezervirala novo milijardo, kar naj bi sklad za intervencije proti podražitvam energentov v prvem trimesečju prihodnjega leta dvignilo na 3,8 milijarde evrov.