Razmere v državi ostajajo zelo zaostrene, na ulicah je veliko policistov. Prizor je iz mesta Weymouth. Foto: Reuters
Razmere v državi ostajajo zelo zaostrene, na ulicah je veliko policistov. Prizor je iz mesta Weymouth. Foto: Reuters

Na sestanku cobre bodo sodelovali predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb, namen srečanja pa bo vladi posredovati najnovejše informacije o nasilju in načrtovanem odzivu.

V državi že več dni potekajo nasilni protesti in izgredi, katerih povod je bil napad z nožem v obmorskem mestu Southport 29. julija, v katerem so bile ubite tri deklice, več otrok je bilo ranjenih. Policija ocenjuje, da so bile povod za izgrede dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec musliman in priseljenec.

Britanski premier Keir Starmer je poudaril, da bodo vpleteni v nasilne izgrede svoja dejanja obžalovali. Med drugim je obsodil nedeljski napad na hotel v Rotherhamu, v katerem so bili nameščeni prosilci za azil. Demonstrante je označil za desničarske skrajneže, ki napadajo ljudi zaradi barve kože ali vere.

"Ljudje v tej državi imajo pravico biti varni, a kljub temu smo bili priča napadom na muslimanske skupnosti, napadom na mošeje. Nacistični pozdravi na ulici, napadi na policijo, brezobzirno nasilje ob rasistični retoriki, ne bom se izogibal temu, da bi to poimenoval, kar je, skrajno desničarsko razbojništvo," je dodal v nedeljskem televizijskem nagovoru.

Ministrica opozorila na vlogo družbenih omrežij

Notranja ministrica Yvette Cooper pa je dejala, da je bila država v preteklih dneh priča "sramotnim prizorom" in da za napade na mošeje in metanje opek v policiste "ni opravičila". "Sledil bo odziv," je dejala in dodala, da so "več sto" aretacij že opravili. Da morajo biti izgredniki kaznovani, bo zagovarjala tudi na sestanku cobre, opozorila pa bo tudi na vlogo družbenih medijev oziroma podjetij, ki stojijo za njimi, ki morajo prevzeti odgovornost za spletno širjenje napačnih informacij.

Samo v izgredih v Rotherhamu je bilo v nedeljo ranjenih najmanj deset policistov. Policija pa se je v nedeljo odzvala na nasilne prizore tudi v Middlesbroughu, Boltonu in drugih delih države.