Zasedanja skupine G-8 vedno spremljajo tudi protestniki, ki jim domišljije ne manjka. Foto: Reuters
Zasedanja skupine G-8 vedno spremljajo tudi protestniki, ki jim domišljije ne manjka. Foto: Reuters
Barack Obama
Zasedanja skupine G-8 se bo prvič udeležil tudi novi ameriški predsednik Barack Obama. Foto: EPA
Švica
Ena izmed glavnih tem zasedanja skupine G-8 bo tudi skrb za okolje. Foto: EPA

Voditelji bodo razpravljali o perečih vprašanjih sveta, v ospredju pa bosta temi o trdnosti valut in o okolju. Gostitelj vrha, italijanski premier Berlusconi , ki se pravkar spoprijema z vrsto notranjepolitičnih afer in zagat, je sestanek sprva načrtoval v La Maddaleni na Sardiniji. Pozneje pa je prizorišče preselil v L'Aquilo v Abrucih, ki jo je 6. aprila prizadel močan potres. S tem želi poudariti skrb in pomoč prizadetemu območju. Voditelji bodo zasedali v preurejeni vojašnici. Ker je potresno območje še vedno nemirno, imajo za vsak primer tudi izdelan načrt evakuacije.

Kaj je G-8?
Skupina osmih (prej skupina šestih) je neformalni forum voditeljev vlad industrijsko najbolj razvitih držav severne poloble, zasnovala jo je Francija leta 1975. Sestavljajo jih ZDA, Kanada, Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija, Japonska in Rusija, kot dejavni opazovalec pa tudi predsedujoča država EU-ja.

Vrh tega foruma se vsako leto seli v drugo članico (po francoski abecedi), ki z začetkom leta prevzame neformalno predsedovanje in gosti tudi različna posvetovanja na ministrski ravni, ki pripravijo teme za sestanek na vrhu. Prihodnje leto bo to nalogo od Italije prevzela Kanada.

Ker se je svet globaliziral in G-8 predstavlja zgolj severno poloblo, so zadnja leta na vrhunski sestanek vabili tudi druge udeležence, upoštevajoč različna merila (skupina O 5). V glavnem gre za države z največ prebivalstva, z največjimi trgi oziroma za najhitreje rastoča gospodarstva (Kitajska, Brazilija, Južnoafriška republika, Indija, Mehika itd.) Francija in Mehika si v to skupino 05 (Outreach 5) prizadevata vključiti tudi Egipt.

Nekatere države (Španija) so nejevoljne, ker niso povabljene, četudi bi po merilih sodile v skupino (Španija je zadnja leta prednjačila pred Kanado). Kot kompromis so si izmislili formulo kolektivne navzočnosti EU-ja.

G-8 seveda ni naključna izbira: gre za sedem od devet največjih izvoznic na svetu, za pet od sedmih najmočnejših borz, za sedem od devetih največjih gospodarstev, borz in proizvajalcev jedrske energije na svetu. ZDA in Rusija so na primer drugi in tretji največji izvoznici nafte,gre za skupino , ki vplačuje največji delež proračuna ZN. Zanimivo je tudi, da sestavlja G-8 samo 14 % svetovnega prebivalstva, vendar kar 65 % svetovnega proizvoda (GP) , nad 70 % vseh svetovnih izdatkov za obrambo in okoli 98 % vsega jedrskega orožja.

Vpliv teh držav na svetovno dogajanje je torej velikanski, srečanja naj bi bila izraz sprejemanja odgovornosti, iskanja rešitev za svetovna vprašanja in spodbuda za osvetljevanje perspektiv. Tako so na vrhu v Heiligendammu 2007 sprožili pobudo za večjo učinkovitost pri porabi energije, lani na Japonskem pa akcijski načrt za spopad s podnebnimi spremembami ter pobudo za povezovanje javnih in zasebnih pobud.

Teme 2009
Osrednji pričakovani temi vrha v Italiji bosta analiza dosežkov na področju ekologije in podnebja ter razprava o valutah , seveda pa vse v okviru spopadanja z gospodarsko in finančno krizo.