Foto:
Foto:
Od 2. septembra ima Milošević svojega pravnega zastopnika, ki pa ga ne priznava.
Ljubiša Beara prvič pred haaškim sodiščem.
Kje se nahaja general Ante Gotovina?

Pričal je o dogodkih na Kosovu v letih 1998 in 1999. Potrdil je, da je že spomladi 1998 na Kosovo prišlo od 80 do 120 arabskih plačancev iz mudžahidskih enot v BiH-u.

Dodal je, da je bil OVK do leta 1998 spontano gibanje, ki pa se je po obisku ameriškega posrednika na Balkanu Richarda Holbrooka poleti 1998 reorganizirala. Skrivnostno naj bi se pojavil tudi Agim Čeku.

Nadaljevanje po mesecu premora
Sojenje v Haagu se je nadaljevalo po enomesečni prekinitvi. 15. septembra se je sodišče odločilo za prekinitev, da bi Miloševićevima zagovornikoma Gillianu Higginsu in Stevenu Kayu omogočila temeljito pripravo obrambe. Kay je sicer opozoril, da priče množično zavračajo nastope, ker je sodišče Miloševiću odvzelo pravico, da se brani sam.

Miloševiću je sodišče 2. septembra odredilo zagovornika, da bi lahko sojenje kljub njegovim zdravstvenim težavam nemoteno potekalo. Miloševič svojih zagovornikov ne priznava.

Beara prvič pred sodiščem
Pred haaško sodišče je prvič stopil nekdanji načelnik obveščevalne službe vojske Republike srbske Ljubiša Beara. Pred sodiščem je svoje rojake, ki jih haaško sodišče obtožuje zločinov med vojno v BiH-u, pozval, naj se prostovoljno predajo in s tem očistijo preteklost svojega naroda.

Beara, ki je obtožen genocida in drugih vojnih zločinov, storjenih leta 1995 v Srebrenici, se ni želel izreči o točkah obtožnice, sodišče pa mu dovoljuje, da to stori kasneje.

Gotovine ni na Hrvaškem
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je sporočil, da je hrvaška naredila vse, da bi našla generala Anteja gotovino, ki ga Haag obtožuje vojnih zločinov v zadnjih operacijah hrvaške vojske leta 1995. Vse sledi obveščevalnih služb in policije kažejo, da Gotovine ni v državi, je dejal Mesić. S tem je odgovoril na trditve glavne haaške tožilke Carle Del Ponte, da se je Gotovina poleti zadrževal na hrvaškem morju. Trditve Del Pontejeve je zanikal tudi hrvaški zunanji minister Miomir Žužul.