Za Hitlerja je Unity predstavljala popoln primerek arijske rase. Foto: EPA
Za Hitlerja je Unity predstavljala popoln primerek arijske rase. Foto: EPA
Unity Mitford
Za Hitlerja popoln primerek arijske lepote. Foto: vir: people.howstuffworks.com

Britanski časopis New Statesman je dvignil veliko prahu, ko je objavil podatek, da obstaja možnost, da Hitlerjev potomec živi v Veliki Britaniji. Unity je izhajala iz družine, ki je podpirala britansko vejo fašistov, Hitler pa je zanjo dejal, da predstavlja "popoln primerek arijske ženske".

Neuspešen poskus samomora
V stik z urednikom časopisa Martinom Brigtom je stopila ženska, ki trdi, da je za domnevnega Hitlerjevega potomca skrbela njena teta. Na začetku vojne naj bi Unity razjedal občutek krivde zaradi zveze s Hitlerjem. Znašla se je v precepu, saj je bila prepričana, da bo izdala svojo domovino, če bo ostala s firerjem. Klonila je pod pritiskom in skušala storiti samomor, a strel v glavo ni bil usoden. Mitfordova je pri strelu utrpela hude možganske poškodbe in se je v domovino vrnila prek Švice.

Toda mnogi namigujejo, da so jo ob vrnitvi v domovino odpeljali v materinski center v Oxfordshireu, kjer naj bi rodila Hitlerjevega otroka in ga potem dala v posvojitev. Vojvodinja Devonshirska, ki je edina že živeča sorodnica Mitfordove, je zavrgla omenjene domneve.

Unity je prvič obiskala Nemčijo v zgodnjih 30. letih, v času vzpona nacizma, in postala Hitlerjeva zaupnica, po nekaterih namigih pa tudi ljubimka. Kot pravijo zgodovinske knjige, naj bi po poskusu samomora kot invalidka živela z mamo v Cotswoldsu. Umrla je leta 1948, stara komaj 33 let.

K. T.