Volilna udeležba je bila nizka, do 16. ure je volila nekaj več kot tretjina volilnih upravičencev. Foto: EPA
Volilna udeležba je bila nizka, do 16. ure je volila nekaj več kot tretjina volilnih upravičencev. Foto: EPA
Milan Bandić
Milan Bandić si je prepričljivo zagotovil še četrti mandat za župana zagrebške prestolnice. Foto: EPA
Izidi lokalnih volitev

Prešteti so vsi glasovi, a izidi so še neuradni. Najbolj zanimive bitke so potekale v največjih mestih. Izidi kažejo, da je bil že četrtič zapored za župana Zagreba izvoljen socialdemokrat Milan Bandić, ki je prejel 61,82 odstotka glasov, njegov protikandidat, profesor zagrebške pravne fakultete Josip Kregar, pa 36,64.

V Splitu, drugem največjem hrvaškem mestu, je kandidata SDP-ja Ranka Ostojića pričakovano premagal neodvisni kandidat, podjetnik Željko Kerum, ki ga je podrplo 56,73 odstotka volivcev, Ostojića pa 40,89.

HDZ prvič izgubil Vukovar
Novi župan Dubrovnika bo, kot kaže, postal član Hrvaške narodne stranke (HNS) in SDP-ja, nekdanji minister za zdravje Andro Vlahušić, SDP pa naj bi prvič dobil tudi župana v Vukovarju, in sicer Željka Saba.

Socialdemokrati so dobili tudi Sisak, izgubili pa Veliko Gorico. V Osijeku bo novi župan Krešimir Bubalo iz Hrvaške demokratske skupščine Slavonije in Baranje (HDSSB), ki jo je ustanovil obsojenec za vojne zločine Branimir Glavaš.

V Istri se bo po vsem sodeč nadaljevala vladavina župana iz vrst Istrske demokratske skupščine (IDS) Ivana Jakovčića, ki velja za predsednika županije z največ mandati. HDZ bo obdržal župana v Splitsko-dalmatinski županiji, Anteja Sanaderja, ki je sorodnik premierja Iva Sanaderja. Vladajoča stranka bo s koalicijskimi partnerji dobila tudi Karlovško, Šibeniško-kninsko in Dubrovniško-neretvansko županijo, SDP in koalicijski partnerji pa Međimursko županijo.

Večjih presenečenj lokalne volitve tako niso prinesle, večina kandidatov, ki so vodili po prvem krogu, pa je prednost v drugem krogu obdržala ali še povečala.

Volivci so v drugem krogu izbirali voditelje devetih županij ter 57 mest in 164 občin, volilna udeležba pa je bila precej nižja kot pred dvema tednoma.

Nekaj incidentov
Hrvaška državna volilna komisija je sporočila, da je policija na voliščih posredovala osemkrat, so pa poudarili, da "manjše težave niso vplivale na potek volilnega procesa". Najresnejši incident se je zgodil pri Vrgorcu na meji z BiH-om. Policija je prijela 49-letnika, ki je napadel snemalca komercialne Nove TV, ki je snemal organizirani prihod volivcev iz BiH-a. Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba Drago Balažič, so senco na volitve vrgli tudi neurejeni volilni imeniki.

Hrvaški volivci bodo šli kmalu znova na volitve, saj bodo čez približno pol leta izbirali predsednika države.

A. P.

Izidi lokalnih volitev