Robert Mugabe je bil edini kandidat v drugem krogu predsedniških volitev. Foto: EPA
Robert Mugabe je bil edini kandidat v drugem krogu predsedniških volitev. Foto: EPA

Danes sem si ogledal izide ... v Harareju ni nihče glasoval za Tsvangiraija.

Robert Mugabe
Mugabe že prisegel za predsednika

Še preden so bili objavljeni uradni izidi drugega kroga predsedniških volitev, je Mugabe dejal, da je prepričjivo zmagal. Volilna komisija je sporočila, da se je volitev udeležilo 42,4 odstotka volilnih upravičencev, od katerih jih je 85,5 glasovalo za Mugabeja.

Med tem ko je po prvem krogu volitev državna volilna komisija za preštevanje glasov potrebovala kar pet tednov, pa je tokrat preštevanje potekalo neverjetno hitro, saj so bili izidi objavljeni že manj kot 48 ur po zaprtju volišč.

O zmagi Mugabeja ne gre dvomiti, saj se je nekaj dni pred volitvami iz boja z Mugabejem umaknil njegov oster nasprotnik in vodja opozicije Morgan Tsvangirai, potem ko je bilo v nasilju po prvem krogu predsedniških volitev ubitih okoli 90 privržencev opozicije.

Kljub temu da je Tsvangirai pred tednom odstopil od predsedniške kandidature, pa je njegovo ime vseeno ostalo na volilnih lističih, ker naj bi volilno komisijo o svojem umiku obvestil prepozno.

Tsvangirai zavrnil povabilo Mugabeja
84-letni Mugabe, ki je na oblasti že od leta 1980, je kmalu po objavi izidov volitev prisegel za svoj že šesti predsedniški mandat, prisege pa se kljub Mugabejevem vabilu ni udeležil Tsvangirai, ki meni, da ta nima nobenega pomena, saj so bile volitve nelegitimne. Po prisegi se bo Mugabe v ponedeljek odpravil na vrh Afriške unije (AU) v Egipt, kjer obljublja, da se bo soočil s svojimi kritiki.

Tsvangirai, ki je v marčevskem prvem krogu volitev zmagal, a osvojil manj kot polovico glasov, je afriške voditelje pozval, naj ne priznajo volitev. Sam je naklonjen pogovorom z Mugabejem ob posredništvu AU-ja, ob tem pa je napovedal, da se bo zavzel za oblikovanje nove ustave, ki bi zmanjšala moč predsednika.

Tutu tudi za uporabo sile
Južnoafriški nadškof in Nobelov nagrajenec Desmond Tutu je mednarodno skupnost pozval, da naj, če je treba, v Zimbabveju uporabi tudi silo. Nekdanji nadškof v Cape Townu je dejal, da bi podprl namestitev sil Združenih narodov, ki bi spet vzpostavile mir v državi. Meni tudi, da afriški voditelji ne smejo priznati Mugabeja kot legitimnega zimbabvejskega predsednika.

Slovensko predsedstvo Evropske unije pa je volitve označilo za nelegitimne. Prebivalci Zimbabveja namreč niso mogli svobodno izraziti svoje volje, zato je za Unijo verodostojen samo prvi krog volitev 29. marca, ko je več glasov od Mugabeja dobil kandidat opozicije Morgan Tsvangirai. Potek volitev so kritizirali tudi Zduženi narodi in ZDA. Washington je že napovedal uvedbo ukrepov zoper Mugabejev režim, Bruselj jih ne izključuje.

M. R. / G. V.

Danes sem si ogledal izide ... v Harareju ni nihče glasoval za Tsvangiraija.

Robert Mugabe
Mugabe že prisegel za predsednika