Fateh lahko doseže cilje do 300 kilometrov daleč. Foto: EPA
Fateh lahko doseže cilje do 300 kilometrov daleč. Foto: EPA

"S četrto generacijo rakete fateh 110 so naše oborožene sile sposobne zadeti in uničiti cilje na tleh in na morju, sovražnikova oporišča ... raketna izstrelišča, skladišča streliva, radarje in druge objekte," se je ob uspešnem preizkusu pohvalil obrambni minister Ahmad Vahidi.

Raketa fateh (osvajalec) ima doseg okoli 300 kilometrov, kar pomeni, da so v njenem dosegu sosednje države, strateško pomembna Hormuška ožina, energetski objekti v Savdski Arabiji in ameriško peto ladjevje v Bahrajnu.

Vahidi je pojasnil, da so z novim sistemom za vodenje izboljšali natančnost rakete. Napovedal je, da bodo s tem sistemom opremljene vse prihodnje iranske rakete.

Mednarodni inštitut za strateške študije s sedežem v Londonu je leta 2010 zapisal, da iranskemu orožju primanjkuje natančnosti.

Ugibanja o izraelskem napadu na iranske jedrske objekte in iranski preizkusi raket ter nenehne vojaške vaje stopnjujejo napetosti med Zahodom in Iranom, ki ga predvsem ZDA in Izrael obtožujejo, da razvija jedrsko orožje, kar pa v Teheranu odločno zanikajo.

Izrael je že večkrat opozoril, da ne bo okleval z napadom na jedrske objekte v islamski republiki, če Teheran ne bo razrešil strahov glede razvoja jedrskega orožja. Izrael je edina država na Bližnjem vzhodu, ki ima jedrsko orožje.

Iran je zagrozil, da bo ob morebitnem napadu na svoje ozemlje udaril po Izraelu in ameriških vojaških oporiščih v regiji. Grozi tudi z zaprtjem Hormuške ožine, ene najpomembnejših pomorskih prometnih poti, po kateri pluje okoli 40 odstotkov vse na morju prepeljane nafte.