Motaki se je na Dunaju srečal tudi z avstrijskim kolegom Spindeleggerjem. Foto: Reuters
Motaki se je na Dunaju srečal tudi z avstrijskim kolegom Spindeleggerjem. Foto: Reuters
Raketa Saegheh
iran sovražnikom kaže svoje vojaške zmogljivosti. Foto: Reuters

Vodja iranske diplomacije Manučer Motaki in generalni direktor IAEA-ja Džukija Amano sta na Dunaju razpravljala o spremembah obstoječega predloga o izmenjavi jedrskega goriva za reaktor v Teheranu, ki proizvaja radioaktivne izotope za uporabo v medicini in ki bi bile sprejemljive za obe strani.

Pogovor, ki je bil po besedah Amana "konstruktiven", velikega preboja ni prinesel. Motaki je dejal, da "diplomatski pogovori potrebujejo čas, da obrodijo rezultate".

Iran napovedal srečanje s članicami VS-ja ZN-a
Predlog o izmenjavi jedrskega goriva je bil pod pokroviteljstvom IAEA-ja predstavljen lanskega oktobra. Iran naj bi svoje zaloge urana poslal v tujino, v Francijo in Rusijo, kjer bi ga predelali v gorivo za reaktor v Teheranu. Iran je nato izključil možnost pošiljanja nizko obogatenega iranskega urana v tujino in si želel sočasne izmenjave jedrskega goriva na območju Irana.

Zaradi zastoja so ZDA okrepile diplomatska prizadevanja za nov krog sankcij proti islamski republiki. Iran, ki se želi izogniti sankcijam, je napovedal srečanje s predstavniki vseh 15 članic Varnostnega sveta Združenih narodov, s katerimi naj bi pogajanja o izmenjavi jedrskega goriva premaknili z mrtve točke.

Iran izstrelil pet raket
Iran je poskrbel tudi za primer, da bo diplomacija odpovedala. Iranska Revolucionarna garda je med vajami izstrelila pet raket, s čimer je hotela svoje sovražnike posvariti pred morebitnim napadom na Iran. Prejšnji teden je Pentagon sporočil, da vojaški napad na Iran ostaja ena izmed možnosti.

Poveljnik revolucionarne garde Masud Džazajeri je dejal, da ima Iran pripravljen načrt in da bi sovražniki obžalovali, če bi napadli njegovo državo.