Berlusconi v pričakovanju predčasnih volitev. Foto: EPA
Berlusconi v pričakovanju predčasnih volitev. Foto: EPA

Odlok o razpustitvi parlamenta naj bi jutri sopodpisal predsednik vlade v odstopu Romano Prodi, potem ko se je Napolitano danes sešel s predsednikoma obeh domov parlamenta.

Predsednik italijanskega senata Franco Marini je že prej sporočil, da ne more sestaviti prehodne vlade, kar pomeni, da Italijo čakajo predčasne volitve.

Marini, ki mu je sestavo začasne vlade po padcu Prodijeve zaupal Napolitano, je moral po večdnevnih posvetovanjih pomahati z belo zastavo in priznati, da mu ni uspelo nabrati dovolj podpore, potrebne za oblikovanje začasne vlade in reformo volilne zakonodaje.

Berlusconi spet na čelu?
Napolitana zdaj po razpustu parlamenta čaka razpis predčasnih volitev, na katerih ima največ možnosti za zmago nekdanji premier, vodja desnice Silvio Berlusconi. Volitve naj bi bile 6. ali 13. aprila, ni pa izključeno, da bi bil istočasno s parlamentarnimi volitvami razpisan tudi referendum o volilni reformi.

Volitve bi bile voda na mlin Berlusconiju, ki je po pogovorih z Marinijem jasno povedal, da si želi čim prejšnjih volitev, saj mu javnomnenjske ankete napovedujejo prepričljivo zmago.

Prodijeva vlada je padla 24. januarja, potem ko ji je majhna katoliška stranka Udeur odrekla podporo.

A. P./K. S.