Merklova bo verjetno postala prva kanclerka v zgodovini Nemčije. Foto: EPA
Merklova bo verjetno postala prva kanclerka v zgodovini Nemčije. Foto: EPA
Gerhard Schröder
Za zdaj še ni znano, katero ministrstvo bo zasedel Schröder. Foto: EPA

Kljub drugačnim pričakovanjem naj v nedeljo še ne bi potrdila dogovora o kanclerskem položaju, ki se vedno bolj nasmiha Merklovi. Socialdemokrati (SPD) naj bi v zameno dobili več ključnih ministrstev.

Kancler znan v ponedeljek?
Po besedah predstavnika SPD-ja Larsa Kühna se bodo pogajanja nadaljevala v ponedeljek zjutraj, ko bi bil dogovor o kanclerju lahko potrjen. Ko se bo to zgodilo, se bodo začela resna pogajanja, ki bi se lahko zavlekla v november, zaradi različnih pogledov na ključna vprašanja pa bodo vse prej kot enostavna.

Poleg Merklove in Schröderja se pogajanj udeležujeta le še predsednik SPD-ja Franz Müntefering in Edmund Stoiber, predsednik krščanskosocialne unije (CSU), hčerinske stranke krščanskodemokratske unije (CDU).

Ministrstva razdeljena?
SPD naj bi po pisanju revije Focus, ki se sklicuje na neimenovana vira iz CDU-ja, dobil osem ministrstev, CDU štiri, CSU pa dve. CDU naj bi poleg kanclerskega položaja dobil tudi novonastali položaj ministra v kanclerskem kabinetu, ki ga bo predvidoma prevzel generlani sekretar stranke Volker Kauder.

Krščanska unija (CDU/CSU) je na volitvah tesno premagala SPD, vendar nobena stran ni mogla sestaviti svoje koalicije.