Tekma med Brownom in Coakleyjevo je nepričakovano tesna. Foto: wikipedia
Tekma med Brownom in Coakleyjevo je nepričakovano tesna. Foto: wikipedia
Ted Kennedy
Edward Kennedy, najmlajši med brati slavne politične dinastije, je bil senator skoraj 47 let. Foto: EPA
Massachusetts
Massachusetts je republikanca v senat nazadnje poslal leta 1972. Foto: EPA

Volivci v Massachusettsu bodo na izrednih volitvah izvolili naslednika pokojnega Teda Kennedyja, ikone demokratov, ki je lani umrl zaradi možganskega raka. V tradicionalno demokratski državi si še nekaj tednov nazaj skoraj ni bilo mogoče predstavljati, da bi sedež enega najbolj spoštovanih demokratov dobil republikanec, nato pa so javnomnenjske ankete pokazale, da je do zdaj malo znani Scott Brown ujel oz. celo prehitel demokratsko tekmico in pravosodno ministrico zvezne države Martho Coakley.

Oživela republikanska baza
Razmerje med demokrati in republikanci v Massachusettsu je tri proti ena, a Browna podpirajo oživeli republikanci in večina neodvisnih volivcev. K premiku na desno v sicer liberalni državi, kjer je pripadnost demokratom večinoma prehajala iz roda v rod, so pripomogli tudi slab gospodarski položaj in dvomi o zdravstveni reformi.

Demokratom grozi izguba pomembnega glasu
Demokrati se zavedajo, da bodo, če zmaga republikanec, v senatu izgubili 60. glas, potreben za uvrstitev zakonskih predlogov na glasovanje, predlog novega zakona o zdravstveni reformi, ki ga je predsednik Obama postavil za enega glavnih ciljev svojega predsedovanja, pa lahko pade v vodo. Obama se je zato konec tedna odločil, da priskoči na pomoč Coakleyjevi, in je v Bostonu pripravil zborovanje, na katerem je skušal spodbuditi predvsem demokratsko volilno bazo.

Mobilizacija demokratov v zadnejm trenutku
Tabor Coakleyjeve se ne predaja. Volivce skušajo prepričati s pomočjo televizijskih oglasov, v katerih nastopata Obama in Kennedyjeva vdova Vicki Kennedy, telefonskih klicev podpredsednika Josepha Bidena, kampanje drugega senatorja iz Massachusettsa in nekdanjega predsedniškega kandidata Johna Kerryja in splošne mobilizacije baze.

Senat in predstavniški dom usklajujeta predlog
Ob morebitni zmagi Browna bo položaj zelo ironičen; pokojni Kennedy si je med politično kariero prizadeval za reformo zdravstvenega sistem, ki bi bil bolj dostopen tudi za ljudi z manj denarja. Predstavniški dom in senat sta potrdila vsak svoj predlog reforme, zdaj poteka usklajevanje, nato pa bodo demokrati v senatu znova potrebovali 60 glasov za potrditev usklajenega predloga.

Zmaga bi dala republikancem krila
Zmaga Browna pa ne bi bila velik udarec le za zdravstveno reformo in demokratsko večino v kongresu, močno bi se zmanjšala tudi možnost za vnovično izvolitev Obame. Čeprav bodo nove predsedniške volitve šele čez tri leta, bi nepotrditev zdravstvene reforme močno opogumila republikance tudi pri nasprotovanju drugim predlogom Obamove administracije, demokrate pa demoralizirala.

Če ne "zlepa", pa "zgrda"
Tudi v primeru poraza Coakleyjeve imajo demokrati v žepu še nekaj asov; državni sekretar Massachusettsa se lahko, če zmaga Brown, odloči za zavlačevanje potrditve volilnih izidov. Lahko se dogovorijo, da potrdijo senatni predlog zdravstvene reforme, s čimer bi morali znova glasovati le v predstavniškem domu, lahko pa začnejo znova snubiti eno izmed dveh republikank v senatu, ki še veljata za zmerni - Olympio Snowe ali Susan Collins iz Maina.