Vojska, ki podpira opozicijo, je v ponedeljek vdrla v predsedniško palačo v prestolnici. Foto: Reuters
Vojska, ki podpira opozicijo, je v ponedeljek vdrla v predsedniško palačo v prestolnici. Foto: Reuters
Konec krize na Madagaskarju

S tem je na ulicah otoške države v Indijskem oceanu zavladalo upanje, da bo konec nemirov, ki so sledili predsednikovemu vztrajanju na oblasti. Ob vedno večji moči opozicije in izgubljeni podpori vojske Ravalomanana, 59-letni mlečni tajkun, ni imel druge izbire, kot da odstopi.

Kljub temu ostaja nekaj nejasnosti, saj naj bi po trditvah nekaterih virov generale, ki jim je predsednik predal oblast, aretirali. Vojska je medtem sporočila, da ne želi oblasti in da je naklonjena takojšnji predaji oblasti vodji opozicije Andryju Rajoelinu. Nekdanji župan glavnega mesta Antananarivo je pri 34 letih premlad, da bi se potegoval za predsednika. Ustava predvideva, da mesto lahko zasedejo le starejši od 40 let. Rajoelin, ki se je že vselil v predsedniški urad, je napovedal novo ustavo in volitve v dveh letih.

Zaskrbljenost zaradi dogodkov na otoku ob afriški obali je izrazila Afriška unija, ki je pozvala k spoštovanju madagaskarske ustave. EU pa je opozoril, da bo prekinil dostavo humanitarne pomoči vsakomur, ki bi na oblast prišel z uporabo sile.

T. V.

Konec krize na Madagaskarju