Indijske varnostne sile čedalje pogosteje preštevajo žrtve maoističnih napadov v desetinah. Foto: Reuters
Indijske varnostne sile čedalje pogosteje preštevajo žrtve maoističnih napadov v desetinah. Foto: Reuters
Žrtve maoistov
Maoistični upor je v zadnjih treh letih zasenčil celo kašmirsko vprašanje in zdaj predstavlja največji varnostni izziv Indije. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v okrožju Narajanpur v zvezni državi Čatisgarh, ki se v smeri sever-jug razprostira v notranjosti vzhodne Indije. Maoisti so zasedo pripravili v gozdu ob cesti, po kateri je patruljiral vod zvezne policije. Ob 26 mrtvih je bilo v napadu huje ranjenih še osem policistov.

Krvavi trije meseci na vzhodu Indije
Indijski maoisti, za katere je indijska zvezna vlada priznala, da so trenutno največja notranja težava države, so v zadnjih mesecih izvedli nekaj največjih in najbolj krvavih napadov od začetka njihovega upora, ki sega še v 60. leta. Na začetku aprila so v zasedi ubili 75 vojakov, sredi maja so napadli avtobus, na katerem so bili večinoma policisti, pri čemer je bilo ubitih 35 ljudi, konec maja pa je v sabotaži na hitrem vlaku umrlo več kot 70 ljudi.

MAOISTIČNI UPOR V INDIJI
-
Nasilni upor se je začel leta 1967 v vasi Naksalbari v Zahodni Bengaliji.
- Začetni upor je bil neuspešen, znova se razplamtel sredi 80. let.
- V novo, bolje organizirano fazo je maostični boj prešel leta 2004, ko sta se v enotno gibanje združili dve komunistični stranki maoistične usmeritve.
- Maoistično Komunistično partijo Indije vodi generalni sekretar z vzdevkom Ganapati, najvišji vojaši poveljnik pa je Kišenji.
-
Gverilske enote, ki jih sestavljajo predvsem revni kmetje brez zemlje, štejejo od 10 do 20 tisoč pripadnikov. - Upor poteka v 20 zveznih državah, maoisti aktivno delujejo na tretjini ozemlja Indije, osrednji del v vzhodni Indiji pa je znan kot "rdeči koridor".
- Od začetka upora je umrlo najmanj šest tisoč ljudi, od leta 2004 že tri tisoč.
- Cilj maoistov je strmoglavljenje vlade in oblikovanje komunistične države.


Vlada priznava neuspešnost boja proti maoistom

Po uradni oceni indijskega notranjega ministra Palaniapana Čidambarama je v letu 2009 v več kot tisoč napadih upornikov umrlo okoli 900 ljudi, od tega 600 civilistov. Vladne sile so ubile okoli 200 maoistov. Ob koncu lanskega leta, torej še pred najnovejšim valom nasilja, je indijski premier Manmohan Singh priznal, da varnostne sile niso dosegle zastavljenih ciljev v boju proti desetletja trajajočemu uporu, ki se je v zadnjih letih močno okrepil.

Maoisti uživajo veliko podporo med revnim prebivalstvom predvsem v vzhodnih zveznih državah. Poleg tega indijske obveščevalne službe potrjujejo, da je v zadnjih petih letih močno zrasla tudi podpora med mladimi izobraženci.