Medijska svoboda igra v svobodni družbi pomembno vlogo. Foto: EPA
Medijska svoboda igra v svobodni družbi pomembno vlogo. Foto: EPA

Raziskovalci so izprašali 11.344 ljudi v 14 državah, v večini držav pa se je sodelujočim medijska svoboda zdela pomembnejša od socialne stabilnosti. Nasploh 56 odstotkov vprašanih meni, da medijska svoboda igra zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju svobodne družbe.

Svobodo medijev najbolj podpirajo v Severni Ameriki in državah zahodne Evrope (okoli 70 odstotkov), sledijo pa Venezuela, Kenija in Južna Afrika. Indijci, Singapurci in Rusi so socialno stabilnost postavili na prvo mesto. V slednjih je 48 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se zavzemajo za nadzor medijev, da bi se zagotovila mir in stabilnost, okoli 40 odstotkov pa, da je svoboda medijev pomembnejša.

Sodelujoči so morali oceniti tudi medijsko poročanje v njihovih državah. Da je nepristransko in da so mediji svobodni, je prepričanih 81 odstotkov Kenijcev, medtem ko v Mehiki meni tako le 41 odstotkov. 72 odstotkov Indijcev meni, da je so njihovi mediji svobodni, v Singapurju pa je takih le 36 odstotkov.

V razvitih državah so do dela medijev zelo kritični. Le 29 odstotkov Američanov, Britancev in Nemcev meni, da njihovih mediji dobro opravljajo svoje delo in o dogodkih poročajo natančno. V Braziliji, Mehiki, ZDA in Veliki Britaniji več kot 70 odstotkov vprašanih meni, da je lastništvo medija pomemben pokazatelj njegove politične usmeritve.

K. T.