Nemčija in Evropa sta odvisni od ruskega plina. Ker tega v zadnji zimi zaradi spora z Ukrajino ni bilo, se bo gradil Severni tok, ki bo obšel Ukrajino. Foto: Reuters
Nemčija in Evropa sta odvisni od ruskega plina. Ker tega v zadnji zimi zaradi spora z Ukrajino ni bilo, se bo gradil Severni tok, ki bo obšel Ukrajino. Foto: Reuters
Medvedjev in Merklova obsodila umor

Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev sta se v Münchnu pogovarjala tudi o usodi nemškega avtomobilskega proizvajalca Opel, evropski podružnici ameriškega General Motorsa, ki ga nameravata prevzeti kanadsko-avstrijski koncern Magna in ruska banka Sberbank. Merklova je tako kot Medvedjev podprla lastniški vstop Magne in Sberbanka, a poudarila, da je pri tem treba "razčistiti še veliko stvari".

Tako Medvedjev kot Merklova sta ostro obsodila sredin umor ruske borke za človekove pravice Natalije Estemirove. "V nasprotju s preteklimi incidenti je v tem primeru jasno: Umor je bil povezan z njeno aktivnostjo," je dejal ruski predsednik, nemška kanclerka pa je umor označila za "nesprejemljiv dogodek" in poudarila, da mora Rusija storiti vse, da ujame morilca.

Voditelja sta vztrajala na dobrem gospodarskem sodelovanju in izrazila željo za poglobitev dvostranskih odnosov na tem področju kljub svetovni gospodarski krizi, ki je pripeljala v "padec njunih trgovskih menjav", kot je dejal Medvedjev.


Nemška podjetja na pomoč Rusiji

Posebno pozornost sta Merklova in Medvedjev namenila vprašanju energije in skupni agenciji za energijo Rudea, ki naj bi s pomočjo nemških podjetij prispevala k učinkovitejši rabi energije v Rusiji.

Nemčija in Rusija že sodelujeta pri skupnem energetskem projektu, plinovodu Severni tok. Ta skupni projekt ruskega Gazproma ter nemškega in nizozemskega podjetja, ki bi dovajal plin pod Baltskim morjem in bi ruski plin v Evropo prinesel mimo Ukrajine, je izredno pomemben za energetsko varnost Evrope.

Rusija ni ljubosumna na Nabucco
Merklova je ob tem jasno povedala, da je tudi plinovod Nabucco, ki bo potekal od Turčije do Baumgartna v Avstriji in ne vključuje Rusije, dopolnilo za zagotovitev plina Evropi. Poudarila je, da pri Severnem toku in Nabuccu ne gre za nasprotujoča si projekta. Podobno je zatrdil tudi ruski predsednik, ki je dejal, da Rusija "v zvezi z Nabuccom ne goji zavisti" in da ga ne želi preprečiti.

"Vse, kar je dobro za Evropo, je dobro za nas, saj smo vendar tudi mi Evropejci," je dejal Medvedjev, hkrati pa opozoril, da mu do zdaj ni še nihče pojasnil, od kod bo v Nabucco prišel plin.

Medvedjev in Merklova obsodila umor