Rakar trdi, da se z volilnimi registri manipulira že desetletja. Foto: EPA
Rakar trdi, da se z volilnimi registri manipulira že desetletja. Foto: EPA

Do različnih številk se je dokopal politični blogar Mark Rakar skupaj s pomočjo nekaterih blogarjev v krogu političnega bloga politika.com, poroča Jutarnji list. "Javna skrivnost je, da se z volilnimi registri manipulira že skoraj dve desetletji, vse za zagotovljanje oblasti točno določene politične opcije na volitvah," pravi Rakar.

V številke so vključeni tudi volivci, ki živijo izven Hrvaške. Volivno pravico ima, kot že rečeno, 4.478.386 ljudi, od tega okoli 405.000 ljudi, ki živijo v tujini.

Pri tem poudarja, da je manipuliranje še posebej očitno na lokalnih volitvah, ko lahko tehtnico prevesi nekaj sto glasov in ko Hrvaška po navadi res postane države z večjim številom volivcev od prebivalcev. Prevara na volitvah poteka na dva načina: prva je manj organizirana, a veliko bolj razširjena - družina, ki živi na Hrvaškem, dovoli svojim sorodnikom, npr. iz Hercegovine, da prijavijo bivališče na njihovi hišni številke. Tovrstne "šarade" je precej težko razkrinkati.

Drugi način je veliko bolj priljubljen v vaseh v Dalmaciji in obmejnih območjih. V nekaterih zaselkih in vaseh dejansko obstajajo zelo velike razlike v številu prebivalcev in volivcev, ti pa so velikokrat prijavljeni na naslovih, ki sploh nimajo hišne številke. Pri tem je Rakar omenil naselja v okolici Vrgorca: v takšnih majhnih krajih so dejansko omogočili množični vpis volivcev na neobstoječih naslovih, kar je nezakonito in kaznivo dejanje.

Tako je na Hrvaškem več kot 100 naselij, ki imajo neobičajno visok porast števila volivcev, to pa je zaznati tudi že v večjih mestih: v Makarski živi 13.716 prebivalcev, mednje so šteti tudi prebivalci, ki še nimajo volilne pravice), v volilnem registru pa je 14.091 volivcev.

K. T.