Pobeg Natasche Kampusch je lani poleti vzbudil zanimanje medijev po vsem svetu. Foto: EPA
Pobeg Natasche Kampusch je lani poleti vzbudil zanimanje medijev po vsem svetu. Foto: EPA

Natascha je bila leta 1998 ugrabljena, ko je bila stara deset let, njen ugrabitelj Wolfgang Priklopil pa jo je zadrževal v majhni kleti pod garažo svoje hiše kar osem let, dokler ji avgusta lani ni uspelo pobegniti. Priklopil je nekaj ur po njenem pobegu naredil samomor, ko se je vrgel pod vlak.

Natascha verjame materi
Nekdanji avstrijski sodnik in politik Martin Wabl, ki je preiskoval primer Natasche Kampusch kmalu po izginotju, je pred sodiščem na Dunaju dejal, da je njena mati Brigitta Sirny poznala Priklopila in z njim organizirala ugrabitev, da bi prikrila kočljive fotografije in spolne zlorabe hčere. Ugibanja o materini vpletenosti so se pojavila že večkrat, vendar je Sirnyjeva vse zanikala in Wablu pred leti celo prepovedala, da bi jo obtoževal. V pogovoru za časopise je Natascha po ugrabitvi dejala, da ji je mati dejala, da ni poznala Priklopila in je zato 100-odstotno prepričana, da mati ne laže.

Nesrečno otroštvo mlade deklice
Wabl je sodišče le prepičal, da bo znova začelo sodni postopek proti materi, saj ima kot dokaze pričevanja devetih ljudi, med katerimi so njeni sosedi, nekdanji partner in policijski preiskovalci. Wablova glavna priča je nemški državljan Thomas Vogel, ki je avstrijsko policijo nekaj dni po Nataschinem izginotju obvestil o pornografskem filmu, na katerem naj bi bili posnetki ugrabljene deklice.

Nekdanji dunajski policijski šef Max Edelbacher, ki je leta 1998 sodeloval pri iskanju Natasche, je dejal, da je njegova preiskava pokazala na nesrečno otroštvo deklice, ki je bila nezadovoljna s straši, saj naj bi jo pred ugrabitvijo silili v spolne odnose. V domu matere je takrat našel družinski album, kjer so bile shranjene fotografije gole Natasche. Sosedje pa so pripovedovali, da so Sirnyjevo in Priklopila večkrat videli skupaj popivati v baru.