Ko je v Iraku Sadam leta 2003 padel, se država še zdaleč ni spremenila v cvetočo in mirno bližnjevzhodno oazo. Foto: Reuters
Ko je v Iraku Sadam leta 2003 padel, se država še zdaleč ni spremenila v cvetočo in mirno bližnjevzhodno oazo. Foto: Reuters
Bernie Sanders, eno prijetnejših presenečenj ameriške predvolilne tekme, zagovarja politiko, ki se ne ločuje ostro zgolj od republikanskih kandidatov, ampak tudi od njegove tekmice Hillary Clinton. Foto: Reuters
Donald Trump večkrat izpostavlja, da je tako bogat, da se mu ni treba nikomur prodajati, zato lahko pove točno to, kar si misli. Foto: Reuters

Tako Sanders kot Trump sta prejšnji teden ločeno izjavila, da ZDA ne bi smele poskušati odstranjevati diktatorjev, kot je sirski predsednik Bašar Al Asad, s čimer je prišla prvič na večjem poligonu na dan skeptičnost do ameriških vojaških posredovanj v tujini, ki prehaja strankarske meje.

Oba kandidata sta dejala, da bi bil Bližnji vzhod danes manj nemiren, če bi bila odstavljena in usmrčena voditelja Libije in Iraka, Moamer Gadafi in Sadam Husein, še vedno na oblasti, češ da ZDA zdaj preti večja nevarnost od Islamske države in drugih skrajnih skupin, ki so se razbohotile po odstranitvi dolgoletnih samodržcev.

"Regija bi bila z Gadafijem, Huseinom in Asadom precej stabilnejša," je dejal Sanders, demokratski senator iz Vermonta, v NBC-jevi oddaji Meet the Press.

"100-odstotno - sploh dvomite o tem?" pa je bil v ločenem intervjuju za isto oddajo odločen Trump, še vedno vodilni med republikanskimi kandidati za predsedniški stolček.

Kritike Hillary Clinton
Čeprav se povsem različna kandidata ne moreta zediniti o kaj dosti drugem, pa oba ugajata tistim volivcem, ki napad na Irak leta 2003 štejejo za napako in so sumničavi do prevelike vpletenosti ZDA na Bližnjem vzhodu.

Sanders, ki šest tednov pred prvimi preliminarnimi volitvami v Iowi še vedno upa, da mu bo uspelo zbiti veliko prednost Hillary Clinton, je vodilno v tekmi za demokratsko nominacijo kritiziral zaradi njene prevelike naklonjenosti do vojaških posredovanj v tistem delu sveta.
Sanders vztrajno opominja volivce, da je Clintonova podpirala napad na Irak, ki ga je šele pred kratkim le označila za napako. 74-letni demokratični socialist, kot se označuje, je tudi kritičen do Hillaryjine podpore pospešeni odstavitvi Asada, ki pozive zahodnih voditeljev k sestopu z oblasti zavrača.

Ameriško bombardiranje Libije leta 2011, ko je bila Clintonova še državna sekretarka, je pospešilo Gadafijevo strmoglavljenje, a ustvarilo vakuum, ki so ga zapolnile skupine skrajnežev, pravi Sanders, s čimer sicer zgolj povzema tiste najpogosteje slišane kritike tovrstnih vojaških posredovanj. "Gadafi, obupen diktator, znebili smo se ga. A zdaj imamo IS, ki v Libiji naglo napreduje prav zaradi destabilizacije regije in kaosa, ki vlada tam," je povedal.

O taktiki v Siriji
Trump po drugi strani skuša ugajati bolj jastrebovskim republikanskim volivcem tudi s kritiziranjem Obamove administracije, ker se ni dovolj agresivno lotila boja proti IS-ju v Siriji in Iraku. Istočasno kritizira republikanske tekmece, kot je nekdanji floridski guverner Jeb Bush, ki meni, da mora Asad na vsak način z oblasti.

Newyorški nepremičninski magnat opozarja, da lahko spremembe režima vodijo do nezaželenih posledic. "Vsakič, ko se zapletemo z uporniki, je na koncu vse skupaj precej slabše kot z ljudmi, ki so bili tam pred njimi," je dejal. Tako Trump kot Sanders menita, da bi se morale ZDA osredotočiti na to, kako poraziti IS, ne pa, da hočejo hkrati odstaviti Asada. "Z njim se ne strinjam prav dosti, ampak tu ima prav," je dejal Trump o Sandersu.