Za Bulavo so načrtovali, da jo bodo začeli uporabljati lani, a očitno jo čaka črna usoda. Foto:
Za Bulavo so načrtovali, da jo bodo začeli uporabljati lani, a očitno jo čaka črna usoda. Foto:

Če se bodo nadaljnji testi izkazali za neuspešne, se bodo v ruski vojski odločili za drug sistem in najbližje temu so rakete Sineva, ki so jih uvedli uvedli leta 2007 in bi jih lahko namestili na jedrske podmornice razreda borei, za katere je bilo do zdaj predvideno, da bodo nosile rakete Bulava.

Predelava podmornic za druge rakete predstavlja visok strošek, a drugih možnosti ni, je povedal vir iz ruske raketne industrije.

Tristopenjska Bulava naj bi predstavljala pomemben del ruskega strateškega obrambnega sistema v času, ko se Kremelj trudi oblikovati novo generacijo ruskega orožja, ki bi bilo kos sodobnemu in naprednemu ameriškemu orožju, ki prekaša nekdanjo sovjetsko oborožitev.

Iz novih podmornic project 955 razreda borei izstreljena raketa Bulava lahko nosi deset jedrskih konic in ima doseg do 8.000 kilometrov, a kar šest od zadnjih 11 poskusnih izstrelitev ni bilo uspešnih.

Ščit ni ovira za Sinevo
Sineva je po drugi strani po besedah ruske vojske sposobna prelisičiti kateri koli protiraketni obrambni ščit in je pri preizkusu uspešno zadela tarčo kar 11.547 kilometrov daleč. Omenjena raketa naj bi bila v uporabi najmanj do leta 2030.

Velik udarec in verjetno že znanilec opustitve razvoja Bulave je bil nedavni odstop Jurija Solomonova s položaja vodje inštituta, ki je skonstruiral to raketo. Solomonov je odstopil kmalu po še enem neuspešnem preizkusu rakete sredi julija.