Robert F. Kennedy mlajši je znova razburkal ameriško politično prizorišče. Foto: Reuters
Robert F. Kennedy mlajši je znova razburkal ameriško politično prizorišče. Foto: Reuters

Kennedy mlajši je novico, o kateri se je že nekaj časa namigovalo, objavil na novinarski konferenci v Phoenixu. Na njej ni skoparil s kritikam na račun demokratske stranke, katere član je bil kot del znamenite demokratske dinastije Kennedy dolgo časa.

"To stranko sem zapustil oktobra lani, saj se je močno oddaljila od vrednot, s katerimi sem zrasel. Zdaj je to stranka vojne, cenzure, korupcije, farmacevtskih in tehnoloških lobijev in denarja. Ko je obrnila hrbet demokraciji in preklicala primarne volitve, da bi s tem prikrila upad kognitivnih sposobnosti sedanjega predsednika, sem zapustil stranko in se odločil, da kandidiram kot neodvisni kandidat,“ je dejal.

Okrcal je govore na demokratski konvenciji, ki je v preteklih dneh potekala v Chicagu. "V Chicagu je več govorcev samo prvi dan kar 147-krat omenilo Donalda Trumpa. Kdo potrebuje politično agendo, če lahko le sovražimo Trumpa, kajne? V nasprotju s tem pa je bil na republikanski konvenciji predsednik Biden omenjen le dvakrat v štirih dneh. Skrbi me, kako demokratska stranka vodi svoje interne zadeve in izbira kandidate, pa tudi, da se zateka k cenzuri, nadzoru medijev in oboroževanju zveznih agencij."

Ne bo kandidiral v desetih ključnih državah

"Prepričan sem, da bi v poštenem sistemu sam postal zmagovalec volitev. A zdaj nič več ne verjamem, da imam resnično možnost za zmago. Zato prekinjam svojo kampanjo in umikam svoje ime z volilnih lističev v desetih ključnih državah," je dejal. Dodal je, da se ne umika v celoti, saj bo njegovo ime še vedno na glasovnicah v večini zveznih držav.

Nato pa je jasno povedal, da bo zdaj v predsedniški bitki podprl Donalda Trumpa. Kot razlog za to odločitev je navedel "svobodo govora, vojno v Ukrajini in vojno proti našim otrokom".

Tekma med Trumpom in Harris bo, kot kaže, še napeta. Foto: Reuters
Tekma med Trumpom in Harris bo, kot kaže, še napeta. Foto: Reuters

Kennedy mlajši je že nekaj ur prej na sodišče v Pensilvaniji vložil zahtevo, da ga odstranijo z volilnih glasovnic v tej zvezni državi. V četrtek pa so tudi uradniki iz Arizone sporočili, da je Kennedy, ki je v medijih poznan po kratici RFK, vložil dokumente za odstranitev svojega imena z volilnih lističev v tej zvezni državi.

Se lahko pridruži Trumpovemu taboru?

Kennedyja mlajšega po zadnji javnomnenjski anketi CBS-a sicer podpirata le dva odstotka volivcev, a predvsem dviga prah njegova podpora republikanskemu taboru, kar pomeni nov zasuk v letošnji tekmi, ki je že tako polna preobratov.

Poznavalci domnevajo, da želi Kennedy mlajši s Trumpom skleniti dogovor, da ga bo podprl v zameno za službo v Trumpovi administraciji, če bo 78-letnemu 45. predsedniku ZDA na volitvah 5. novembra uspelo premagati demokratsko kandidatko Kamalo Harris. Trump je v pogovoru za CNN pred dnevi dejal, da "zagotovo pušča odprto možnost", da Kennedy postane član njegove nove ekipe.

Njuno sodelovanje se je še nedavno zdelo nemogoče, saj je Kennedy mlajši Trumpa obtožil, da je "izdal svoje sledilce", Trump pa je Kennedyja označil za "najbolj radikalnega levičarskega kandidata v predsedniški tekmi do zdaj".

Kennedy je imel govor v Phoenixu, Trump pa bo le nekaj ur pozneje imel predvolilni shod v bližnjem mestu Glendale. Njegova kampanja je napovedala, da se mu bo pridružil "poseben gost", zato mnogi ugibajo, da bi bil to lahko prav RFK.

Član slovite dinastije

70-letni Robert F. Kennedy mlajši, sicer okoljski odvetnik in aktivist proti cepljenju proti covidu-19, je sin nekdanjega demokratskega politika in generalnega tožilca Roberta F. Kennedyja, in nečak pokojnega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja. V predvolilno kampanjo je vstopil kot demokrat in bil tekmec aktualnega predsednika države Joeja Bidna, dokler je bil slednji še demokratski kandidat.

Znan je tudi po več kontroverznih izjavah o raznih teorijah zarot.