Španci bodo morali zaradi nezmožnosti dogovora med strankami znova na volišča. Foto: Reuters
Španci bodo morali zaradi nezmožnosti dogovora med strankami znova na volišča. Foto: Reuters
false
Podemosu očitajo, da je v tristranskih pogovorih sodeloval le, da bi uničil dogovor med Ciudadanosom in socialisti. Foto: Reuters

Pogajalci socialistov, Podemosa in Ciudadanosa so se v četrtek prvič sešli na pogovorih, da bi poskusili razrešiti politični patpoložaj, ki so ga povzročile decembrske parlamentarne volitve, ko niso dale jasnega zmagovalca.

Podemos je predstavil dokument z 20 točkami, ki vključuje ukrepe, kot je na primer zagotovljen prihodek za družine, ki živijo pod pragom revščine. Vodja Podemosa Pablo Iglesias je pojasnil, da sogovorniki na koalicijskih pogovorih niso bili navdušeni in so zavrnili njihove predloge. "S srečanja smo odšli zelo razočarani," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Iglesias.

Na strankarskem posvetovanju med 14. in 16. aprilom bo Podemos vprašal člane stranke, ali naj podpre vlado pod vodstvom socialistov in Ciudadanosa ali naj podpre izključno levičarsko "vlado sprememb", ki bi jo sestavljali socialisti, Podemos in več manjših regionalnih strank.

Iglesias je namignil, da bi lahko tudi odstopil kot vodja Podemosa, če bi člani stranke podprli vlado s socialisti in Ciudadanosom, saj je dejal, da bi prevzel "odgovornost", če bi se to zgodilo.

Podemos le razbija koalicijski dogovor?
Vodja Ciudadanosa Albert Rivera Podemosu očita, da je v tristranskih pogovorih sodeloval le, da bi v bistvu uničil dogovor, ki ga je njegova stranka februarja podpisala s socialisti in s tem pripravila 200 skupnih stališč do politik.

Glavni pogajalec Ciudadanosa Jose Manuel Villegas je dejal, da ne vidi smisla v nadaljevanju pogovorov. Tiskovni predstavnik socialistov Antonio Hernando pa je zatrdil, da Iglesias ni nikoli nameraval doseči dogovora.

Do 2. maja, ki je rok za oblikovanje nove vlade, je manj kot mesec dni. Če dogovora ne bo, bo treba razpisati nove volitve, ki bi po vsej verjetnosti potekale 26. junija.

Večina le s Podemosom
Na volitvah je največ glasov dobila vladajoča Ljudska stranka (PP), vendar precej premalo, da bi lahko vladala sama. Stranka je osvojila 123 poslanskih sedežev. Opozicijski socialisti so se uvrstili na drugo mesto z 90 poslanskimi sedeži.

Koalicijski sporazum so dosegli s Ciudadanosom, ki je bila na volitvah po številu glasov četrta stranka, vendar imata skupaj samo 130 poslancev. S podporo Podemosa, ki je bil tretji s 65 poslanci, bi vlada pod vodstvom socialistov dobila večino v 350-članskem parlamentu.