NSA se spopada z vedno večjim obsegom mobilne telefonije, zaradi katerega ne more več nadzorovati vseh klicev, opravljenih v ZDA. Foto: EPA
NSA se spopada z vedno večjim obsegom mobilne telefonije, zaradi katerega ne more več nadzorovati vseh klicev, opravljenih v ZDA. Foto: EPA

O tem poroča Washington Post, ki je od neimenovanega vladnega uradnika dobil informacijo, da je problem hitra rast obsega mobilne telefonije. Wall Street Jurnal pa piše, da naj bi bil ta odstotek bližje 20. NSA preprosto nima kje hraniti toliko podatkov, zato naj bi agencija gradila ogromne banke podatkov. NSA se sicer ponaša z največjim skrivnim računalnikom na svetu.

Kot je dejal vir za Washington Post, naj bi bil NSA leta 2006 sposoben ujeti in hraniti vse telefonske pogovore v ZDA, zdaj pa čas agencijo prehiteva. A NSA želi nadoknaditi zamujeno. Rt.com poroča, da so višji uslužbenci agencije napovedali, da bodo od sodišča zahtevali odredbo, ki bi ponudnike telefonskih storitev, ki so se temu do zdaj izogibali, prisilila, da agenciji posredujejo informacije o svojih uporabnikih.

Početje ameriške agencije na področju prisluškovanja in nadziranja je razkril njen nekdanji pogodbeni analitik Edward Snowden, ki od lanskega poletja objavlja skrivnosti o njenih programih nadzora.

Predsednik ZDA Barack Obama je sicer odredil, da NSA ne more več obdelovati vseh telefonskih pogovorov, ki si jih želi, ampak lahko to počne le na podlagi dovoljenja posebnega sodišča Fisa. Predsednik je predlagal tudi, naj zbrane podatke hrani nekdo drug in ne NSA, vendar se o tem še dogovarjajo.