Berlusconi je odnose med državama ocenik kot odlične in dodal, da ima s Pahorjem dobre politične in osebne odnose. Foto: EPA
Berlusconi je odnose med državama ocenik kot odlične in dodal, da ima s Pahorjem dobre politične in osebne odnose. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconi je zmanjšal sredstva za slovensko manjšino v Italiji. Foto: EPA
Pahor v Italiji o manjšinah in terminalu

Srečanje med slovenskim in italijanskim premierjem je bilo namenjeno nadaljevanju in poglobitvi dobrega političnega dialoga in sodelovanju obeh držav na različnih področjih, so sporočili iz kabineta predsednika vlade, a voditelja sta morala načeti tudi pereča vprašanja, kot so plinski terminalni ob slovenski meji, položaj slovenske manjšine v Italiji ter vračanje umetnin, ki so bile odnesene iz cerkva na Primorskem med drugo svetovno vojno.

Kot je za RTV Slovenija poročala rimska dopisnica Mojca Širok je Pahor, sicer precej posredno, ostro nastopil, ko je beseda nanesla na terminale. Tožba bi lahko sledila pred Sodiščem evropskih skupnosti v Luksemburgu, če bi Italija vztrajala pri gradnji terminalov, pri tem pa ne bi bil odpravljen vsak dvom o njihovem morebitnem škodljivem vplivu na okolje.

Italija obljublja dokumentacijo
Berlusconi je dejal, da si bo projekt, ki ga do zdaj ni poznal, osebno ogledal in da bo Italija Sloveniji posredovala vladno dokumentacijo o terminalih ter njihovem vplivu na okolje. Pri pogovorih je bil navzoč tudi italijanski zunanji minister Franco Frattini, je še poročala Širokova.

Pahor: Italija ne bo krčila sredstev manjšinam
Slovenski premier pravi, da italijanska vlada letos v primerjavi z lanskim letom kljub krizi ne bo krčila sredstev za manjšinske organizacije in društva, ter Berlusconiju predstavil višino sredstev, ki jih manjšina za delovanje svojih organizacij pričakuje v proračunu za prihodnje leto. "S Slovenijo imamo odlične odnose, ki jih označuje tudi navzočnost italijanske manjšine v Sloveniji, okoli tri tisoč ljudi, in slovenske v Italiji, tam jih je več kot 30.000, obe državi pa ju podpirata z zaščitno zakonodajo," je o tej temi povedal italijanski premier.

Posebna pozornost gospodarskemu sodelovanju
Predsednika vlad sta posebno pozornost namenila povečanju gospodarskega sodelovanja in iskanju novih zmogljivosti na tem področju ter izmenjavi stališč do reševanja finančne in gospodarske krize, energetske varnosti ter drugih energetskih vprašanj.

"Imenovanje Guliča suverena odločitev vlade"
Pahor je najprej obiskal Vatikan, kjer se je srečal z državnim tajnikom Svetega sedeža Tarcisijem Bertonejem in slovenskim kardinalom Francem Rodetom. Pahor je Rodetu dejal, da gre pri imenovanju Aleša Guliča za vodjo urada za verske skupnosti za suvereno odločitev slovenske vlade, in mu zagotovil, da bo urad deloval korektno v odnosu do vseh verskih skupnosti tudi pod novim vodstvom.

S papežem še letos
Slovenski premier, ki ga poglavar Rimskokatoliške cerkve Benedikt XVI. ni sprejel, je zatrdil, da ni šlo za odpoved sprejema pri papežu, ampak za njegovo preložitev, še poroča dopisnica RTV Slovenije iz Rima. Srečanje med papežem in premierjem naj bi sledilo še letos.

Popoldne se je srečal s podpredsednikom industrijskega združenja Confindustria Giuseppejem Morandijem in skupino italijanskih gospodarstvenikov. Govorili so o možnosti organizacije skupne gospodarske konference obeh držav.

Pahor v Italiji o manjšinah in terminalu