Tarča napadov je bil spet Kijev. Foto: Reuters
Tarča napadov je bil spet Kijev. Foto: Reuters

Iz ukrajinskega glavnega mesta Kijev poročajo, da je bilo po 3. uri zjutraj v soboto slišati več eksplozij. Nekaj jih je močno odjeknilo okoli središča mesta.

Ukrajinske sile so dodale, da so sestrelile 58 od 67 letalnikov z dolgim dosegom, ki so bili del obsežnega ruskega napada ponoči.

Zračno obrambo so aktivirali v 11 regijah po Ukrajini, so sporočile zračne sile. Dodale so, da so letalnike šahed izstrelili iz dveh ruskih obmejnih oblasti in ukrajinskega polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Od začetka napada februarja 2022 je Rusija nad Ukrajino izstrelila na tisoče raket in letalnikov dolgega dosega.

Guverner Donecka na vzhodu Ukrajine Vadim Filaškin je medtem sporočil, da so bili v ruskem topniškem obstreljevanju mesta Kostjantinivka ubiti trije ljudje, še trije so ranjeni.

Ubiti so bili moški, stari med 24 in 69 let, poškodovani pa so bili večnadstropna stavba, administrativno poslopje in trgovina, je na Telegramu zapisal Filaškin.

Ostanki uničenega ruskega letalnika ob ukrajinskem parlamentu. Foto: Reuters
Ostanki uničenega ruskega letalnika ob ukrajinskem parlamentu. Foto: Reuters

Ukrajinski napadi v Rusiji

O eksplozijah po ukrajinskih napadih z brezpilotnimi letalniki poročajo tudi v ruski obmejni Voroneški oblasti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Tamkajšnji guverner Aleksandr Gusev je sporočil, da so zaradi eksplozij ponoči evakuirali več naselij, večje škode ali žrtev ni bilo.

Voronež meji na ukrajinsko Lugansko oblast in je od začetka ruske invazije februarja 2022 redno tarča ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letalniki, s katerimi večinoma merijo na skladišča goriva in streliva.

Zelenski se je srečal z Giorgio Meloni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je ob robu foruma Ambrosetti v kraju Cernobbio na severu Italije srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni.

Meloni je že nagovorila zbrane na forumu, Zelenski pa naj bi udeležence "italijanskega mini Davosa" ob obali jezera Como nagovoril zvečer, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predtem naj bi se sestal tudi s predstavniki več italijanskih podjetij.

Italija odločno podpira Ukrajino in ji je poslala orožje za pomoč pri obrambi pred ruskimi silami, hkrati pa je doslej vztrajala, da se mora to uporabljati le na ukrajinskih tleh. Zelenski si prizadeva, da bi zahodni zavezniki tovrstne omejitve odpravili.

Tridnevnega foruma Ambrosetti se udeležuje tudi madžarski premier Viktor Orban, toda po navedbah AFP-ja ni jasno, ali se bo ob robu dogodka sestal z Zelenskim. Ukrajinski predsednik je sicer zavrnil Orbanove pozive k mirovnim pogovorom in poudaril, da ruski predsednik Vladimir Putin doslej še nikoli ni upošteval takšnih dogovorov.

Zelenski je bil pred prihodom v Italijo v Nemčiji, kjer se je v petek sestal s kanclerjem Olafom Scholzem, ob tem pa so ukrajinski zavezniki v Ramsteinu potrdili napoved predsednika ZDA Joeja Bidna o novem svežnju vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 250 milijonov dolarjev (okoli 224 milijonov evrov).

Na srečanju skupine za stike za Ukrajino je Zelenski spet pozval zaveznice, naj Kijevu zagotovijo več orožja. Vnovič jih je pozval tudi k odpravi omejitev pri uporabi zahodnih raket dolgega dosega, da bi ukrajinske sile lahko napadale vojaške cilje daleč v notranjost Rusije.

Srečanje Zelenskega z Giorgio Meloni. Foto: Reuters
Srečanje Zelenskega z Giorgio Meloni. Foto: Reuters