Donald Tusk je prisegel pred predsednikom Lechom Kaczynskim. Foto: EPA
Donald Tusk je prisegel pred predsednikom Lechom Kaczynskim. Foto: EPA
Prisegel novi poljski premier

Tusk, čigar Civilna platforma (PO) je zmagala na oktobrskih predčasnih volitvah, je na čelu vlade zamenjal Jaroslawa Kaczynskega, brata dvojčka predsednika Lecha Kaczynskega. PO je v koaliciji skupaj s Poljsko ljudsko stranko, s katero imata v 460-članskem parlamentu s 240 poslanskimi sedeži solidno večino. Koalicijsko vlado sicer še čaka glasovanje o zaupnici, ki naj bi bilo prihodnji teden, ko bo Tusk tudi predstavil vladni program.

Boljši odnosi in umik iz Iraka
Novi premier in vlada, ki ima 18 ministrov, so prisegli v predsedniški palači v Varšavi. Novi premier je obljubil, da bo spremenil politiko svojega predhodnika, ki je bil skupaj s predsednikom zaslužen za poslabšanje odnosov z Evropsko unijo ter s sosednjo Nemčijo in za povečanje napetosti z Rusijo.

Tusk je napovedal tudi umik iz Iraka, kjer ima Poljska nameščenih 900 vojakov, zagotovil pa je tudi, da bo vodil trda pogajanja z ZDA, ki nameravajo na Poljskem postaviti prestrezne rakete kot del protiraketnega ščita.

Med drugimi obljubami so še zmanjšanje birokracije, oživitev zastalega procesa privatizacije in reformo zdravstvenega sistema. Nova vlada naj bi skušala tudi doseči, da bi se v domovino vrnilo več kot milijon Poljakov, ki so po vstopu v Evropsko unijo leta 2004 s trebuhom za kruhom odšli na delo v stare članice.

G. V.

Prisegel novi poljski premier