Lech Kaczynski je na predsedniških volitvah pred dvema letoma premagal Donalda Tuska. Foto: Reuters
Lech Kaczynski je na predsedniških volitvah pred dvema letoma premagal Donalda Tuska. Foto: Reuters
Lech Kaczynski
Poljska doživlja visoko gospodarsko rast, vendar mnogi Poljaki niso zadovoljni z ostrimi stališči bratov Kaczynski. Foto: EPA

Liberalna Civilna platforma je na predčasnih volitvah 21. oktobra premagala konservativno stranko Zakon in pravičnost zdaj že nekdanjega premierja in predsednikovega brata dvojčka Jaroslawa Kaczynskega. Slovesnost ob predaji mandata v predsedniški palači ni trajala niti pol minute, predsednik in novi mandatar, ki sta ostra politična nasprtonika, pa nista dajala izjav. Člane novega kabineta bo Tusk predvidoma predstavil prihodnji teden.

Prvi spori na vidiku
50-letni Tusk obljublja liberalno gospodarsko politiko in tesnejše odnose z Evropsko unijo, ki so bili zelo načeti v zadnjih dveh letih po bratih Kaczynski. Predsednik je že zagrozil, da bo uporabil pravico veta, da bi ustavil sprejetje liberalne zakonodaje, za katero trdi, da bo služila le bogatim. Civilna platforma in sredinska Kmečka stranka, ki bosta sestavili vlado, v parlamentu nimata 60-odstotne večine, ta je potrebna za blokiranje predsednikovega veta, se bosta morala v tem primeru zanesti na manjšo opozicijsko levičarsko stranko, ki pa ne podpira vseh reform.

Na vidiku boljši odnosi z Rusijo?
S prihodom Tuska na čelo poljske vlade bi se lahko izboljšali tudi odnosi z Rusijo, do katere sta bila brata Kaczynski vedno nezaupljiva. Odnosi med državama so se še zaostrili potem, ko je Rusija uvedla embargo na uvoz poljskega mesa, zaradi česar je Varšava blokirala podpis sporazuma med Evropsko unijo in Rusijo. Moskvo pa verjetno najbolj jezijo ameriški načrti za postavitev delov protiraketnega ščita na Poljskem, čemur odločno nasprotujejo.

Tusk je takoj po zmagi na volitvah napovedal, da bo ga bodo njegove prve poti v tujino vodile v Bruselj, Washington in Moskvo, kar so nekateri razumeli kot željo po boljših odnosih z Rusijo. Po prejetju mandata je Tusk dejal, da vidi resno možnost za izboljšanje odnosov z Rusijo, če bo Moskva pokazala pripravljenost na sodelovanje z Varšavo. "Dobra volja mora biti simetrična in priti z obeh strani," je na novinarski konferenci dejal Tusk.

G. V.