Stara prijatelja sta končala svoje sodelovanje. Foto: EPA
Stara prijatelja sta končala svoje sodelovanje. Foto: EPA
Predsednikov simbol
Donald Rumsfeld se je od ameriške administracije poslovil s čustveno slovesnostjo. Foto: EPA

Rumsfeld je v svojem govoru posvaril pred nepremišljenimi odločitvami, ki bi lahko vodile v poraz v Iraku, in poudaril, da je svet zelo nevaren. Dejal je, da so teroristični napadi 11. septembra v ZDA pokazali, da obstajajo skrajna gibanja, katerih cilj je pobijanje Američanov in drugih svobodnih ljudi. Svojo domovino je pozval, naj se ne preda in naj ne podleže mukam, ki jih doživljajo v spopadih.

Pohvalne besede z vseh strani
Bush je Rumsfelda ob slovesu označil kot enega najbolje usposobljenih, energičnih in predanih ameriških javnih uslužbencev, zaradi katerega so ZDA v boljšem položaju, kot so bile. Bush je dejal, da Rumsfeld zna biti vodja, kar je tudi dokazal.

Tudi podpredsednik Dick Cheney, ki je bil leta 1969 pripravnik pri Rumsfeldu, ni skoparil s pohvalami. Dejal je, da je bil Rumsfeld najboljši obrambni minister ZDA, da še nikoli ni služil pri tako strogem šefu, od katerega bi se toliko naučil. Označil ga je kot človeka s skoraj popolnim spominom, ki je vedno znal zastaviti provokativna vprašanja.

V petek je bilo na slovesnosti tako mogoče slišati le visokoleteče besede in pohvale, na kritike pa so vsi prisotni pozabili. Rumsfeldu kritiki očitajo, da je trmast, aroganten, da ne posluša nasvetov in da je kriv za sedanje razmere v Iraku. Zamerijo mu, da ni pripravil načrta za stabilizacijo Iraka in da je težave reševal z levo roko.

Irak ga je spodnesel
74-letni Rumsfeld je bil na čelu Pentagona v administraciji Georgea Busha mlajšega šest let, potem ko je leta 2001 položaj zasedel kot najstarejši obrambni minister v zgodovini ZDA. Po porazu republikancev na novembrskih volitvah je bil skoraj prisiljen odstopiti, saj je postal simbol težav, s katerimi se ZDA spopadajo v Iraku. Z mesta se poslavlja deset dni, preden bi postal obrambni minister z najdaljšim stažem v ameriški zgodovini. Nasledil ga bo nekdanji direktor Cie Robert Gates, ki bo svoje mesto prevzel v ponedeljek.