Ruski zunanji minister je govoril pred spodnjim domom ruskega parlamenta. Foto: EPA
Ruski zunanji minister je govoril pred spodnjim domom ruskega parlamenta. Foto: EPA
Ruski protest proti Natu
Rusi so v Moskvi 22. marca protestirali proti Natu. Foto: EPA
Rusko letalo na beograjskem letališču
Kosovskim Srbom je obljubljene 140 ton ruske pomoči v skupni vrednosti 1,7 milijona dolarjev. Foto: EPA
Ruska duma o Kosovu

To je pred poslanci spodnjega doma ruskega parlamenta povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal: "Naredili smo vse, kar je bilo mogoče, da bi onemogočili načrte hitrega in širokega priznanja neodvisnosti Kosova." Ocenil je, da priznanje neodvisnosti Kosova predstavlja kaznive ukrepe držav, ki si poskušajo prisvojiti pravico, da govorijo v imenu cele mednarodne skupnosti.

Evropsko unijo pa je opozoril, da si ne mora prisvojiti monopla nad evropskimi zadevami in sprejema odločitve, ki so pomembna tudi za evropsko varnost, vlogo ZN-a in vlogo mednarodnega prava v svobodnem svetu.

"Evropa stoji pred resno grožnjo destabilizacije, ki bi se lahko razširila prek cele balkanske regije, v prihodnosti pa tudi zunaj nje," je dejal Lavrov. Po njegovih besedah je trenutno stanje na ozemlju Srbije "nestabilno, vse večje je nezadovoljna javnost, kar je neposredna posledica neodgovorne in kratkovidne politike, usmerjene k enostranski razglasitvi neodvisnosti pokrajine."

Kritika Zahoda
"Pokrovitelji kosovskih Albancev z Zahoda trdijo, da so samo udejanili svojo zakonito pravico o samoodločanju. Vendar pa Deklaracija o načelih mednarodnega prava ZN-a predvideva, da ima tako pravico le ozemlja, na katerih centralne oblasti sistematično in grobo kršijo pravice naroda, ki ga poseljuje," je pojasnil vodja ruske diplomacije.

Dejal je tudi, da je Rusija zavezana k zaščiti pravic Srbov na Kosovu, tako pravnih, kot tudi gospodarskih. Dodal je, da imajo tudi kosovski Srbi pravico izbrati, kje želijo živeti, ob tem pa napovedal, da bo Moskva Srbom olajšala potovanje po Rusiji. S tem se je odzval na ukrep Srbije, ki je 8. marca enostransko ruski državljanom ukinila vizume.

Prispela ruska pomoč Srbom
Sicer pa je na beograjsko letališče Nikola Tesla danes prispela prva pošiljka ruske pomoči za kosovske Srbe. Prispelo je 40 ton hrane, medicinske pomoči in zdravil. Rusija naj bi v prihodnjih dneh skupno kosovskim Srbom poslala 140 ton take pomoči.

Namestnik Lavrova Vladimir Titov pa se je odzval na besede kosovskega premierja Hashima Thacija, ki je menil, da bi morala Rusija dostavo pomoči uskladiti tudi s Prištino. Titov je dejal, da sta za pomoč pristojni misiji Kfor in Unmik, da pa organi v Prištini, ki so sami razglasili neodvisnost, niso legitimni.

Pomoč je na letališču pričakal srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić, ki je dejal, da gre za velik dan, saj je prišla pomoč, ki je pomembna za obstanek Srbov na Kosovu.

Haag naj konča delo do 2010
Lavrov se je tudi zavzel za končanje dela haaškega sodišča do leta 2010, kot to predvideva resolucija Varnostnega sveta ZN-a. Ob tem je izrazil zaskrbljensot nad samim delom sodišča, ob tem pa je opozoril, da bi bila za podaljšanje dela tribunala potrebna nova resolucija, za katero pa je po njegovem mnenju zelo malo možnosti.

M. R.

Ruska duma o Kosovu