Kosovski Srbi s strahom gledajo v prihodnost, ki naj bi prinesla neodvisnost pokrajine. Foto: EPA
Kosovski Srbi s strahom gledajo v prihodnost, ki naj bi prinesla neodvisnost pokrajine. Foto: EPA
Kosovski Albanci
Kosovski Albanci pričakujejo, da bodo neodvisnost razglasili v nekaj tednih. Foto: EPA
Kosovo čaka na neodvisnost

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da bodo nedvomno vložili veto, če bi bila predlagana rešitev, ki predvideva priznanje enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova. Če bo glavno vlogo v pokrajini namesto ZN-a prevzela Evropska unija, bo to po njegovem mnenju prvi korak pri razpadu največjega mednarodnega foruma kot poroka svetovne stabilnosti.

Lavrov meni, da gre za prvi poskus zahodnih držav, da pri reševanju zapletenih mednarodnih vprašanj zaobidejo ZN. "Če Nato in EU pravita, da se bosta sama odločila, kako razdeliti Srbijo, kako ji odtrgati Kosovo, kako kosovskim Srbom preprečiti izražanje svojega mnenja, potem se samo postavljata nad mednarodnim pravom," je bil jasen ruski zunanji minister.

Rusija je že večkrat opozorila, da bi lahko priznanje neodvisnosti Kosova brez soglasja Srbije ustvaril nevaren precedens za druge regije po svetu, kjer obstajajo separatistična gibanja. Evropski voditelji so na vrhu v Bruslju poudarili, da je Kosovo primer "sui generis" in ni precedens za noben drug primer.

Misija le ob soglasju Beograda
Lavrovu se sicer ne zdi nemogoče, da bi EU prevzel vodilno vlogo na Kosovu, vendar je to možno le ob novi resoluciji VS-ja in ob privolitvi Beograda, saj je nujen pogoj soglasje države, v kateri poteka mirovna misija.

Evropski svet se je prejšnji teden načelno dogovoril, da bodo na Kosovo napotili civilno misijo, ki bo štela 1.800 policistov in bo pomagala nadzorovati razmere v pokrajini. Srbija je sporočila, da bi bila napotitev evropske misije nezakonita brez soglasja VS-ja. Po besedah srbskega premierja Vojislava Koštunice bo to pomenilo ustvarjanje "marionetne države".

G. V.

Kosovo čaka na neodvisnost