Joe Biden. Foto: Reuters
Joe Biden. Foto: Reuters

Bidnov ukrep uvaja nova pravila za nadzor prodajalcev orožja, ki imajo zvezno dovoljenje, da bodo res ustrezno preverjali kupce. Poleg tega naroča vladi, naj poišče način za boljšo podporo zvezne vlade lokalnim skupnostim, kjer je veliko nasilja z orožjem.

Uvaja tudi boljše zbiranje podatkov o izstreljenih nabojih in njihovo izmenjavo med policijskimi agencijami. Zvezni agenciji za trgovino pa naroča poročilo o tem, kako proizvajalci orožje tržijo mladoletnikom in zlorabljajo podobe vojske za boljšo prodajo.

Ukaz za policije predvideva tudi lažji dostop do sredstev iz lani sprejetega zakona o orožju.

Biden je ukrep podpisal na prizorišču strelskega napada, v katerem je lani v plesni dvorani med proslavo kitajskega novega leta umrlo 11 ljudi. Ob tej priložnosti je na svoj govor o položaju v državi v kongres povabil 26-letnega Brandona Tsaya, ki je razorožil napadalca v Monterey Parku.

Orožje v ZDA je lahko dostopno. Foto: Reuters
Orožje v ZDA je lahko dostopno. Foto: Reuters

"Rešil je življenja in čas je, da tudi mi storimo isto. Za vedno prepovejmo polavtomatsko orožje," je dejal Biden.

Ameriški predsednik sicer pozive k prepovedi polavtomatskih pušk in druge ukrepe proti orožju ponavlja po vsakem množičnem strelskem napadu v ZDA, vendar kongres smiselne zakonodaje ni sposoben sprejeti. Orožarski lobiji namreč uspešno blokirajo tudi majhne spremembe.

Kongres je lansko poletje presenetljivo sprejel zakon o orožju, ki pa prinaša le majhne spremembe, od katerih ni pričakovati zmanjšanja nasilja. Kljub temu ga na obeh političnih polih razglašajo kot najbolj korenito orožarsko reformo v desetletjih. Zakon je bil sprejet po množičnih napadih v državah Teksas in New York.

V ZDA se sicer orožje še naprej prodaja brez težav po potujočih orožarskih sejmih in na črnem trgu. Brez nadzora ga je mogoče kupiti tudi od lastnikov orožja, na spletu pa se lahko kupijo sestavni deli in orožje si lahko izdela ali predela vsak sam.

Zvezne države ali mesta sprejemajo zakone proti orožju, ki potem po vrsti propadajo, če ne prej, pred konservativno večino vrhovnega sodišča ZDA, ki ščiti drugi amandma k ameriški ustavi, po katerem lahko Američani ustanavljajo oborožene milice in nosijo orožje.