Prebivalci Haitija so nemočni ob nasilju številnih oboroženih tolp. Foto: AP
Prebivalci Haitija so nemočni ob nasilju številnih oboroženih tolp. Foto: AP

Odgovornost za pokol je prevzela tolpa Gran Grif, njen vodja Luckson Elan pa je dejal, da je bilo to maščevanje, ker se prebivalci niso zmenili za to, da so policija in pripadniki varnostnih sil ubijali njihove člane.

Pokol v pretežno kmetijski pokrajini Artibonite je pretresel prebivalce najrevnejše države na zahodni polobli, čeprav so v zadnjih letih že navajeni nasilja oboroženih tolp, ki ustrahujejo Haiti in nadzorujejo velik del njegovega ozemlja.

"Ta odvratni zločin proti nemočnim ženskam, moškim in otrokom ni samo napad na žrtve, ampak na celoten haitijski narod," je na omrežju X zapisal haitijski premier Garry Conille in dodal, da so na območje poslali policijske okrepitve.

Po podatkih ZN-a je bilo med najmanj 70 mrtvimi tudi okoli deset žensk in trije otroci, približno 6270 prebivalcev pa je zapustilo svoje domove. Člani tolpe so na civiliste streljali z avtomatskimi puškami in zažgali 45 hiš ter 34 vozil.

Sorodna novica Haiti drvi v spiralo nasilja. Tolpe grozijo z državljansko vojno.

Govorice o maščevanju krožile že dva meseca

Organizacija za človekove pravice RNDDH je sporočila, da je število smrtnih žrtev verjetno večje, saj so bile izbrisane celotne družine. "V času pisanja so trupla razmetana po tleh, saj jih njihovim svojcem še ni uspelo pobrati," so zapisali v poročilu.

RNDDH je pojasnil, da so pred tem že dva meseca krožile govorice o morebitnem pokolu kot maščevanju za pomoč prebivalcev skupini za nadzor, ki je tolpi preprečevala izsiljevanje denarja na državni avtocesti, ki vodi skozi mesto.

"Če bi bila sredstva, ki so bila namenjena obveščevalnim službam različnih državnih institucij, porabljena učinkovito, bi se pokolu v Pont Sondeu lahko izognili," so še zapisali.

"Tolpa ni naletela na nikakršen odpor," je za Reuters povedala tiskovna predstavnica Komisije za dialog in spravo za rešitev doline Artibonit Bertide Horace in dodala, da so policisti ostali na svoji postaji, saj so se morda bali, da je članov tolpe preveč.

Številne žrtve so bile ustreljene v glavo, ko so člani tolpe hodili od hiše do hiše, je še povedala Horace.

Napad se je zgodil v času, ko skuša mednarodna misija pod vodstvom kenijskih policistov vladi na Haitiju pomagati pri ponovni vzpostavitvi nadzora v državi.