Poleg EU-ja so v Adenski zaliv svoje sile poslale še ZDA, Danska, Indija, v petek pa se jim bo pridružila še Kitajska. Foto: EPA
Poleg EU-ja so v Adenski zaliv svoje sile poslale še ZDA, Danska, Indija, v petek pa se jim bo pridružila še Kitajska. Foto: EPA
Franz Josef Jung
Nemčija je prejšnji teden sklenila poslati do 1.400 vojakov in fregato Karlsruhe v Adenski zaliv. Foto: EPA

V letu 2008 so pirati v Adenskem zalivu, skozi katerega poteka ena najbolj prometnih pomorskih trgovskih poti, napadli okoli 95 ladij, kar je močno dvignilo stroške zavarovanja in napolnilo žepe nepridipravov, ki zasežene ladje in posadko spustijo proti odkupnini. Številne države so na to območje poslale svojo mornarico, da bi zaščitila tovorne ladje in pregnala pirate.

Piratstvo je donosno
Pirati vzdolž 3.000-kilometrske somalijske obale še vedno zadržujejo skoraj 400 ljudi in 19 ladij, med njimi savdski supertanker, natovorjen z za okoli 100 milijonov dolarjev vredno nafto. Letos so s svojim "delom" zaslužili že okoli 30 milijonov dolarjev.

"Nihče ne želi Guantanama na vodi"
Med obiskom 220 nemških vojakov v Džibutiju, ki so del sil EU-ja za boj proti piratom, je nemški obrambni minister Franz Josef Jung predlagal, da bi morali do zdaj prijeti pirati pred mednarodno sodišče. "Sodišče mora biti mednarodno. Nihče si ne želi Guantanama na vodi," je povedal. Nemške vojake, ki bodo ščitili ladje, ki bodo v Somalijo vozile humanitarno pomoč in hrano, čaka težek mandat, med katerim bo prišlo tudi do spopadov, je opozoril nemški zunanji minister.

Adenski zaliv strateškega pomena za Nemčijo
Pomorska pot skozi Adenski zaliv, ki vodi v sueški prekop in je najkrajša pomorska pot med Evropo in Azijo, je zelo pomembna za Nemčijo, svetovno največjo izvoznico.

Oktobra so francoske sile zajele devet osumljenih piratov in jih predale somalijskim varnostnim silam. Indijska vojska je sredi decembra prijela 23 osumljenih piratov in jih predala jemenski obalni straži.

Kaos v Somaliji idealen za pirate
Piratstvo se je ob obali Somalije razširilo zaradi kaosa, ki vlada v tej vzhodni afriški državi. Analitiki menijo, da se bo treba s to težavo zato spopasti tudi na kopnem, a razbita somalska vlada nima potrebnih virov, da bi se lotila reševanja.

Država na afriškem rogu je v stanju anarhije, odkar je bil z oblasti leta 1991 vržen vojaški diktator Mohamed Siad Barre. Večji del juga države nadzorujejo muslimani, ki so tam uvedli strogo širiatsko pravo, ostali del države pa je ujet v vrtincu spopadov med klani.

T. V.