Ogenj je zajel tudi narodni park Biokovo. Foto: BoBo
Ogenj je zajel tudi narodni park Biokovo. Foto: BoBo

Glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković je povedal, da je v obeh požarih do zdaj skupno zgorelo že več kot 800 hektarjev trave, grmičevja in borovega gozda, medtem ko se z ognjenimi zublji bojuje približno 500 gasilcev iz vseh delov države.

Gasilci se še vedno trudijo omejiti požar, ki se širi z Biokovega, da ne bi dosegel Tučepov. Kot poroča Index, se gasilci bojijo, da bi zjutraj južni veter razpihal ogenj in ustvaril nove težave.

V Tučepih se s požarom bojuje 320 gasilcev s 77 gasilskimi vozili, ki se spoprijemajo s težko dostopnim terenom. V četrtek sta pri gašenju pomagala tudi dva kanaderja.

Požar v Tučepih je izbruhnil v torek in se v sredo zvečer razširil proti naselju Podgora. Plameni so bili visoki tudi do 30 metrov, ogenj pa se je hišam približal na zgolj 20 metrov, zato so evakuirali več turistov, medtem ko so tamkajšnji prebivalci ostali na svojih domovih.

Pogorel del krajinskega parka Biokovo

Ogenj je prizadel tudi stoletni gozd avtohtonega dalmatinskega bora v naravnem parku Biokovo, ki do nadaljnjega ostaja zaprt. Direktor parka Slavo Jakša je za portal hrvaške televizije N1 dopoldne povedal, da je stanje dobro in da na tem območju ne gori več. Poudaril je, da ni zgorel celoten gozd, ampak samo del, kar je ocenil kot dobro novico.

Še vedno je aktiven tudi požar v Vrsinah pri Trogirju, ki je izbruhnil v sredo. V četrtek ga je gasilo okoli 150 gasilcev s približno 40 gasilskimi vozili, pa tudi air tractorji in kanaderji.

Po navedbah Hrvaške gasilske zveze je tam pogorelo okoli 660 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, največja ovira pri gašenju pa je nedostopen teren.

Po navedbah gasilcev je še vedno aktiven tudi požar na območju Skradina, kjer je od torka zgorelo okoli 1300 hektarjev makije, nizkega rastlinja in borovega gozda.

Po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HTV je ogenj dosegel tudi kanjon reke Krke, gre pa za nedostopen teren, kjer bodo po potrebi gasili iz zraka.

Piloti protipožarnih letal so od torka opravili okoli 200 ur poletov, kar je toliko kot v celotni lanski poletni sezoni, je v četrtek za HTV izpostavil poveljnik posebne gasilske enote Krešimir Ražov. Letos so skupno opravili 350 ur poletov, kar po njegovih ocenah kaže, da bo šlo za rekordno sezono.

Od četrtka zjutraj do danes so gasilci po podatkih Hrvaške gasilske zveze opravili 114 intervencij, v katerih je sodelovalo 173 gasilskih organizacij s skupno 509 gasilci in 181 gasilskimi vozili.

V krajinskem parku Biokovo zgorel del gozda avtohtonega črnega bora