Po Franju Tudjmanu je vodenje HDZ-ja prevzel Sanader, ki je dvakrat zapored osvojil premierski stolček. Foto: EPA
Po Franju Tudjmanu je vodenje HDZ-ja prevzel Sanader, ki je dvakrat zapored osvojil premierski stolček. Foto: EPA

Tako Sanader kot njegova namestnica Kosorjeva sta bila brez protikandidatov. Potem ko ga je občni zbor HDZ-ja četrtič izbral za predsednika, je v svojem govoru Sanader HDZ razglasil za najuspešnejšo stranko v hrvaški zgodovini in napovedal zmago na lokalnih volitvah. "Naj Bog varuje Hrvaško; vse za Hrvaško, Hrvaško za nič", se je svoje zmage veselil Sanader in spomnil, da je vlada, v kateri so poleg HDZ-ja še Hrvaška kmečka stranka, Hrvaška socilano-liberalna stranka in Samostojna demokratska srbska stranka, v prvih treh mesecih svojega delovanja "kljub izzivom - od hrvaške zaščitne ekološke-ribolovne cone v Jadranu do priznanja Kosova" dobro delovala.

Novi-stari prvak HDZ-ja je napovedal, da bo Zagreb do junija izpolnil vsa merila za odpiranje pogajalskih poglavij z EU-jem in se evropski povezavi pridružil do jeseni 2009. S tem bo HDZ izpolnil še drugega izmed svojih dveh osnovnih ciljev iz leta 1989, ko sta stranko vodila Franjo Tudjman in Vladimir Šeks: Hrvaška se bo po osamosvojitvi vključila v evroatlantske integracije.

Po smrti prvega predsednika Tudjmana, ko je podpora stranki padla na pet odstotkov, je Sanader stranko vrnil med najmočnejše hrvaške stranke.

T. V.