Gost spletne klepetalnice Seku M. Conde. Foto: MMC RTV SLO
Gost spletne klepetalnice Seku M. Conde. Foto: MMC RTV SLO

Conde, novinar Televizije Slovenija, je v Gvineji od blizu spoznaval predvsem vpliv epidemije ebole na šolski sistem. Zahodnoafriško državo je obiskal na povabilo Unicefa Slovenija v okviru kampanje Emergency Lessons, s katero želijo opozoriti na izjemen pomen, ki ga ima izobraževanje v izrednih razmerah, kot so naravne nesreče, epidemije in vojne. Zaradi takih razmer se lahko prekine izobraževanje otrok, ki se nato nikoli več ne vrnejo v šolske klopi.

Med enotedenskim obiskom se je Conde podrobneje seznanil, kako so šolarji, učitelji in šole doživeli epidemijo ebole, ki je v državi zahtevala več kot 2.500 mrtvih in pustila za seboj močne posledice.

Med obiskom je Conde v neposrednem stiku z ljudmi, vendar ne z obolelimi ali umirajočimi za ebolo. Vendarle pa je ves čas skrbel za preventivo in izvajal potrebne ukrepe, kot je redno umivanje in dezinfekcija rok.

"Izropana, izmučena država"
Gvinejo je Conde opisal kot "izmučeno, zrušeno in izropano" državo, nekdanjo francosko kolonijo, ki je šele leta 2010 dobila prvo civilno, demokratično izvoljeno vodstvo. To je povzročilo povečanje zanimanja vlagateljev v državo, nato pa je udarila ebola.

Do zapletov so pripeljala tudi slaba komunikacija in slaba pojasnila, ki so povzročila številne, tudi nasilne, zaplete v času ebole. Zaradi kulturnih razlik so bili ljudje celo prepričani, da so ebolo prinesli tuji zdravstveni delavci, je v enem od odgovorov zapisal Conde.

Na vprašanje, kdo je odgovoren za slabe zdravstvene v tem delu Afrike, je Conde odgovoril, da so odgovorni tudi mednarodni skladi, ki "krojijo finančno usodo posameznih držav v razvoju." Ti skladi tako določajo, koliko lahko posamezna država v zameno za posojila nameni za šolstvo, zdravstvo, obrambo, kmetijstvo in podobno. Razlog pa je seveda tudi korupcija znotraj države.

Gvineja je po njegovih besedah neverjetno lepa država, ki jo krasi čudovita pokrajina. "Afriko je preprosto treba doživeti, stran od medijske negativne slike," je zapisal.