Opazovalci ZN-a so obupali nad Sirijo. Foto: Reuters
Opazovalci ZN-a so obupali nad Sirijo. Foto: Reuters
Bostič je bil edini slovenski predstavnik opazovalne misije v Siriji. Foto: EPA

Podpolkovnik Bostič je bil edini slovenski predstavnik v opazovalni misiji ZN-a v Siriji, ki se ji je mandat iztekel v nedeljo opolnoči. Na misijo je bil na podlagi sklepa vlade napoten 24. maja.

Opazovalno misijo je Varnostni svet ZN-a ustanovil aprila, opazovalci pa naj bi nadzirali tedaj sklenjeno prekinitev ognja, ki naj bi veljala v okviru mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. A strani prekinitve ognja nista spoštovali, zaradi česar so bili opazovalci vmes celo prisiljeni prekiniti delo.

V Siriji se medtem nadaljuje prelivanje krvi. Nasilje pretresa provinco Dara, središče sirske revolucije, o bojih pa poročajo tudi iz Damaska in strateško pomembnega Alepa, kjer so režimske sile pred mesecem dni sprožile silovito ofenzivo. Skupno je bilo pri tem ubitih najmanj 44 ljudi. Najhujši spopadi med režimskimi in uporniškimi silami potekajo na jugu province Dara, kjer je bilo ubitih najmanj 15 ljudi, med njimi so tudi otroci.

Na koncu je VS ZN pretekli četrtek sklenil, da misiji mandata ne podaljša. V nemirni državi zdaj ostaja le še t. i. urad za zveze, ki bo pomagal pri prizadevanjih za končanje krvavega konflikta.

Zavrača kritike
Podpolkovnik Bostič je kot vodja mednarodne skupine vojaških opazovalcev ZN-a deloval v Damasku in pokrajini Rif Damask. Bostič je za Delo pojasnil svoje vtise z misije, v kateri je deloval 89 dni. "Vesel sem, da se vračam, obenem pa sem žalosten, ker se zavedam, kako bo naš odhod vplival na dogajanje na terenu," je dejal.

Zavrnil je kritike, da naj bi bila opazovalna misija neuspešna. Kot je opozoril, "naloga misije ni bila zagotoviti prekinitev ognja", ampak "predvsem spremljati dogajanje na terenu, ocenjevati napredek ter pomagati pri medsebojni komunikaciji sprtih strani". "Uspešni smo bili tam, kjer sta nam obe sprti strani omogočili delovanje. Če ena izmed njiju zaradi taktične prednosti na terenu ali drugačnega pogleda na politične razmere tega ni dovolila oziroma če ni sprejela naše pomoči in mediacije, potem ni bilo možnosti za uspeh. Kjer pa sta obe strani sprejeli našo pomoč, je bila zadeva uspešno rešena," je pojasnil.

"Vojna ne bo rešila ničesar"
O vrnitvi ZN-a v Sirijo je dejal, da "če ne bo bistvenih sprememb na terenu, če svetovna politika ne bo presegla trenutnih delitev in če se pričakovanja obeh strani ne bodo zmanjšala, potem hitre vrnitve ne bo". "Vojna ne bo rešila ničesar. Podaljšala bo trpljenje tistih, ki že zdaj najbolj trpijo," je dejal.

"Vsekakor pa oboroževanje različnih terorističnih skupin iz tujine, ki v vse večjem številu delujejo v Siriji, države ne bo potegnilo iz vrtinca nasilja. Morda bo opozicija ob pomoči teh skupin res zrušila sirskega predsednika Bašarja Al Asada. A tudi če režim pade, se bo prav zaradi načina delovanja skrajnih skupin nasilje nadaljevalo v enakem, morda celo večjem obsegu, kot ga lahko danes vidimo v demokratični Libiji in demokratičnem Iraku," je še opisal za današnje Delo.