Libijski voditelj bo moral odgovarjati zaradi zločinov proti človečnosti. Foto: Reuters
Libijski voditelj bo moral odgovarjati zaradi zločinov proti človečnosti. Foto: Reuters
Saif Al Islam
Pred obtožbami zaradi zločinov proti človečnosti se bo najverjetneje moral zagovarjati tudi Gadafijev sin Saif Al Islam. Foto: Reuters
Ocampo zahteva aretacijo Gadafija

Moreno-Ocampo je na tiskovni konferenci v Haagu povedal, da je poleg zapornega naloga za Gadafija zahteval še izdajo zapornega naloga za Gadafijevega sina Saifa Al Islama in vodjo obveščevalne službe Abdulaha Al Senusija. Gadafi in njegov sin bosta odgovarjala zaradi zločinov proti človečnosti, Al Senusi pa zaradi nasilnega zatrtja protestov februarja letos.

Ob tem je pojasnil, da zaporni nalogi temeljijo na individualni kazenski odgovornosti, in ne na politični odgovornosti. Ob tem je povedal še, da so zbrali dovolj trdnih dokazov proti najodgovornejšim za zločine in da so skoraj pripravljeni na sojenje.

V torek v Moskvo prihajajo odposlanci libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Kot je napovedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, bodo po pogovorih s predstavniki Gadafijevega režima potekali tudi pogovori s predstavniki libijskih upornikov. Lavrov pa ni pojasnil, kdo prihaja v Moskvo in s kom se bodo libijski predstavniki sešli razen z njim. Rusija je sicer do zdaj zavračala priznavanje libijskih upornikov kot predstavnikov legitimne oblasti in ima še vedno formalne stike z Gadafijevim režimom. Moskva je tudi večkrat obsodila napade zveze Nato na cilje v Libiji in poudarila, da bi morali ostati v mejah mandata Varnostnega sveta, ki pravi, da je treba zaščititi civilno prebivalstvo.

Gadafi odrejal napade
"Dokazi kažejo, da je Moamer Gadafi osebno odredil napade na neoborožene libijske civiliste," je dejal Moreno-Ocampo. Kot je pojasnil, ima dokaze, da je Gadafi odrejal napade, njegov sin Saif al Islam organiziral nabor plačancev, vodja obveščevalne službe Abdulah al Sanusi pa je bil v napade na protestnike neposredno vpleten.

Gadafijeve sile so po njegovih besedah napadale civiliste na njihovih domovih, na protestnike streljale s pravimi naboji, napadale pogrebne sprevode ter namestile ostrostrelce, katerih naloga je bila streljati na ljudi, ki so zapuščali mošeje. Na območjih, ki so pod Gadafijevim nadzorom, se preganjanja po besedah Morena - Ocampa nadaljujejo.

"Gadafijeve sile pripravljajo sezname z domnevnimi oporečniki. Te aretirajo, zaprejo v ječo v Tripolisu in mučijo, nato pa zaprti izginejo," je med drugim dejal tožilec. "Ni upravičenih zločinov proti Libijcem, gre v celoti za zločine proti človečnosti," je dodal.

Preiskujejo tudi obtožbe o množičnih posilstvih
Sodniki Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) morajo zdaj preučiti dokaze, na njihovi podlagi pa se bodo odločili, ali bodo obtožbe potrdili in posledično izdali zaporne naloge. "Primer je zdaj v njihovih rokah," je komentiral Moreno-Ocampo, ki mu je Varnostni svet Združenih narodov februarja zaupal preiskavo trditev o zločinih v Libiji.

Glavni tožilec ICC-ja je še povedal, da nadaljuje tudi preiskavo o množičnih posilstvih in vojnih zločinih, ki naj bi jih zagrešile različne strani, vpletene v oboroženi konflikt v Libiji, kot tudi napade na priseljence iz podsaharske Afrike, ki so jih v tej državi napačno označili za plačance. Povedal je tudi, da je njegova ekipa zbrala toliko gradiva, da je skorajda pripravljena na sodni proces.

Ta napoved verjetno ne bo imela neposrednega vpliva na dogajanje v Libiji. Bi pa izdaja zapornih nalogov trojici otežila morebitno namero, da konflikt v domovini končajo z odhodom v izgnanstvo. Ker je preiskavo ICC-ja odredil Varnostni svet ZN-a, bi bile Gadafija, njegovega sina in vodjo obveščevalcev obvezane aretirati vse članice ZN-a, če bi prišli na njihovo ozemlje.

Ocampo zahteva aretacijo Gadafija