Kosovski Albanci so prepričani, da je Haradinaj nedolžen in ga imajo za zasluženega borca za svobodo. Foto: epa
Kosovski Albanci so prepričani, da je Haradinaj nedolžen in ga imajo za zasluženega borca za svobodo. Foto: epa
Se bo življenje na Kosovu kmalu umirilo?
Kosovski Albanci bodo jeseni začeli pogovore o prihodnjem statusu pokrajine, ki je po mednarodnem pravu še vedno del SČG-ja, vendar je od leta 1999 pod upravo ZN-a. Foto: epa

Po odločitvi Haaga, da lahko nekdanji kosovski premier do sojenja počaka na prostosti, je bilo napovedano, da se bo Haradinaj vrnil na Kosovo.

Nekatere tiskovne agencije so poročale, da so na sedežu kosovske vlade v Prištini Haradinaju priredili sprejem, ki naj bi se ga udeležil tudi kosovski premier Bajram Kosumi, ki je na položaju nasledil Haradinaja. Tiskovna agencija SČG Tanjug, ki se sklicuje na vire v Haagu, je v novem sporočilu zapisala, da se bo Haradinaj na Kosovo vrnil v četrtek.

Albanski zločini na Kosovu
Haradinaju naj bi zaradi prisilne deportacije in zapiranja ljudi, mučenja, umorov, posilstev in uničevanja lastnine leta 1998 sodili leta 2007, haaško sodišče pa je odločilo, da je do takrat lahko na prostosti.

Kosovska osvobodilna vojska, ki ji je poveljeval tudi Haradinaj, se je leta 1998 znesla nad Srbi, Romi in zmernimi Albanci na Kosovu.